«Врятуйте наші душі, ми потерпаємо від посухи!»

12 Вересня 2019, 18:26
Світязь 3627
Світязь

Тривала спека гнітить людей і природу. Ковель споконвіку «плавав» у воді. Сьогодні у приміських лісах пересохли всі болітця. 

Підходимо до глибокої (два метри) канави і спускаємося на дно. Можна йти в туфлях по дну майже два кілометра. Доходимо до невеликої калюжі.



 

Вода зникає у червні і так до листопада, а в деякі роки аж до грудня. Колись заболочений край сьогодні страждає від безводдя.

Ковель у самому центрі Волинської області і ми добре бачимо всі округи. Ситуація скрізь така ж: пересохлі канали, обмілілі річки, вода покидає береги озер. Для прикладу показує Світязь, яким озеро було 24 серпня цього року. Вода відступила від торішньої берегової лінії здебільшого на 40 метрів.






 

А що буде, коли ситуація не стабілізується? Вся біда в тому, що зневоднення Полісся спровоковане штучно суспільством. Між іншим, луцькі та львівські науковці стверджують, що осушення негативно впливає навіть на віддалені угіддя.


Поліські ґрунти вкрай вразливі до посух.

Волинські поети і поетеси оспівують синьооку Волинь. Але якщо справи підуть так і надалі, то доведеться співати вже про чорнобриву: випалені торф’яники, обгорілі ліси. І все ж таки, думаю, що навіть незначними зусиллями справу ще можна поліпшити. Якщо хтось захоче взятися…

Василь КОЗАК,

природознавець

Коментарі
13 Вересня 2019, 00:09
Не треба випалювати ніякі ліси ,новий закон про продаж земель дозволить у короткі строки позбавитись від лісів , озера які ще не у приватній власності можна буде гарно загородити і будете відпочивати тільки у себе на городі або у пана на клубніці в польщі під нагайкою)
13 Вересня 2019, 01:14
Полісся повинно бути з болотами і густими лісами, це його рідна екосистема. А зараз нема ні того, ні іншого, то що доброго чекати?
13 Вересня 2019, 14:22
Того року з"явилась чорна труба діаметрів 30 на дні Світязя саме зі сторони турбази. Можливо то не клімат вже так винен а людська діяльність? Викачують воду собі на потреби.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024