Хто не платить владі – той не їздить, – перевізники з Ковеля. ВІДЕО

18 Вересня 2019, 14:00
8463

Відповідальних і досвідчених перевізників обласні чиновники виштовхують з волинського ринку пасажирських перевезень.

Про це йдеться у сюжеті журналістки Вікторії Притулюк на телеканалу Сфера-ТВ.Луцьк.

Мешканці волинських сіл часто нарікають на проблеми транспортного сполучення, натомість, перевізників, котрі готові діставатися у найвіддаленіші куточки, усувають з ринку перевезень. Як наслідок – підприємства терплять збитки та втрачають можливість розвиватись. Усі вони в один голос звинувачують відповідальних галузевих чиновників. Зокрема, таких історій не бракує на Ковельщині.

З 1987 року, власне початку роботи АТП-10706, що розташоване у місті Ковелі, на маршруті Луцьк – Крушинець Любомльського району курсували автобуси винятково цього підприємства.

«Згідно постанови кабміну № 181, ми могли продовжити обслуговувати цей маршрут без участі в конкурсі. Ми подали документи, але нам відмовили», – говорить генеральний директор ТДВ «АТП 10706» Василь Васковець.

У якийсь момент замовник перевезень, а власне управління транспорту та інфраструктури ОДА в особі начальниці Наталії Остапкович, знайшов причини не допустити підприємство навіть до конкурсу. При цьому представників перевізника навіть не ознайомили з відповідним документом.

«Наш представник був там і попросив наказ: «Дайте наказ чого відсторонили». Але ніхто не дав», – додає Василь Васковець.

Юристи АТП-10706 звернулися до виконувача обов’язків голови Волинської облдержадміністрації Олександра Киричука, аби посадовець хоч якось вплинув на підпорядкований підрозділ. Виборювати документ з аргументацією, представникам підприємства довелось майже місяць. Після чого перевізники дізнались, що за умовами конкурсу на даний маршрут, виявляється, має бути виставлений автобус стандарту Євро5. Крім того від перевізника вимагали інвестиційну програму, яка мала б подаватися, аби підприємство не мало в користуванні автобусів, а лише планувало їх отримати.

«Хоча в нас Євро5 був в оренді і ми його виставили також. Але нас все одно «відшили» і сказали, що треба було представити якусь інвестиційну програму, яка в умовах конкурсу чомусь до того не була прописана», – каже Василь Васковець.

Журналісти побували на дорозі, якою, за задумом обласного транспортного управління, мають курсувати маршрутки стандарту Євро5. Місцеві мешканці стверджують, що з часів будівництва автошляху тут ремонту не було жодного. Вдалося зафільмувати невдоволеним пасажирам і транспортний засіб перевізника, який нібито відповідав усім вимогам та переміг у конкурсі. Але це – доволі маломісткий мікроавтобус. До того ж водій сам зізнається, що виїжджає не зовсім справним транспортним засобом.

Також на відео чітко видно, що водій маршрутки власноруч бере гроші у пасажирів і не видає квитків, а це означає, що про страхування життя людей, яких він перевозить, тут не йдеться. До речі, в серпні 2018 року на нараді в облдержадміністрації, керівник обласного управління держслужби з безпеки на транспорті Віталій Конончук називав Романа Скрипцова, перевізника про якого йде мова, серед трьох найзлісніших порушників правил безпеки перевезень за підсумками перевірки.

Директорка Крушинецької школи Людмила Барило розповідає, що впродовж багатьох років в них не було проблем з доїздом, адже усі користувалися надійними та місткими автобусами АТП-10706.

«Великий автобус «Еталон» курсував. Ну добре нам було, як вони курсували і діток наших підвозили, як попросиш, то й провезуть нас безплатно. Нам було краще, як їздив звичайний великий автобус», – мовить вона.

Мешканці села бідкаються, що близько чотирьох десятків людей щодня тісняться у маршрутці нового перевізника. «Бус», мовляв, розрахований на максимум 20 осіб, але ж їхати хочуть усі, тож змушені терпіти незручності.

Мало місця, невідомо що з графіком, люди й досі не знають в котрій годині виходити на зупинку, відсутність квитків, – це далеко не весь перелік зауважень до перевізника-переможця. Та найгірше те, що від цього потерпають прості люди.

«Влада винна, оті тендери треба прозоро робити а не так, що не зрозумієш як. Люди не винні. Тендер виграє той що ні одного автобуса не має а потім наймає автобусів, як таке може бути? Як можна виграти тендер і не мати техніки?!» – дивується Анатолій із села Крушинець.

А тим часом підприємства, які на ринку перевезень не один десяток років, дають роботу сотням людей, належно сплачуючи податки, усувають з ринку перевезень.

«Минулий рік у нас відібрали 3 маршрути… а зараз Луцьк-Крушинець. В цьому році за 6 місяців мільйон шістсот тисяч гривень, а за минулий – два мільйона сто тисяч гривень у бюджети різних рівнів ми сплатили. І в мене напрошується такий висновок, що управлінню транспорту, зокрема Остапкович Наталії не цікаво щоб гроші йшли у бюджет», – нарікає Василь Васковець.

Інші ковельські перевізники, з якими журналісти теж за нагоди поспілкувались задля об’єктивності та повноти матеріалу, підтримують думку колег. Співвласник «Ковельське АТП» Валерій Миронюк доводить, що взаєморозуміння з обласною виконавчою владою у них повний нуль, а надто з управлінням транспорту та інфраструктури.

«Половину маршрутів, які мало наше підприємство, дякуючи пані Остапкович, одним розчерком пера просто в одну секунду забрались і підприємство було просто на грані банкротства. Зараз тут їздять маленькі автобуси, які перероблені і переварені, але пані Остапкович цього не бачить і вважає, що це норма», – заявляє він.

Пригадується минулорічний мітинг під стінами облдержадміністрації. Тоді ковельські перевізники, які, до слова, є найбільшими платниками податків у своїй галузі на Волині, бунтували та вимагали справедливості. Однак їх ніхто так і не почув. А судові справи тривають і досі.

«Нам просто треба одинакові правила гри для усіх перевізників, які є в області… Проблема старих посадовців в тому, що не можна перешити мізки і заставити працювати по новому», – вважає Валерій Миронюк.

Ще один підприємець з Ковельщини, власник ТзОВ «Бізнес Рейс» Петро М’якота зараз займається переважно міжнародними перевезеннями, бо свого часу та ж керівниця управління транспорту та інфраструктури Наталія Остапкович теж «викинула» його, так би мовити, за борт. Він демонструє великий комфортабельний автобус, який працював на Люблинецькому напрямку. Проте для продовження роботи йому нібито озвучили «ціну» подальшої співпраці.

«З нашого одного маршруту вона зробила 3 маршрути. Ми запитали: «Чому?», а нам сказали: «Вчіться і вмійте договорюватися, так як усі інші». Скажу так: хто платить сьогодні – той їде… Такі особистості в області, хто якраз цим напрямком керує, вони якраз і роблять ту ремарку і лице президента, і всієї держави», – переконаний Петро М’якота.

Дії керівництва обласного управління транспорту та інфраструтури викликають подив і у голови Люблинецької селищної ради Наталії Сіховської, яка запевняє, що з приводу пасажиромісткості, графіку руху чи щодо інших питань з ними практично ніхто не радиться. Все вирішується одноосібно «на горі».

«Більше аніж ми на місцях, мабуть, пропозицій кращих ніхто би не надав однак таких запитів не поступає… 18-місний транспортний засіб перевозить людей у кількості 40 і більше чоловік. Були випадки, коли людям ставало дуже погано і звичайно, що ми били на сполох і писали до управління, але наші численні скарги не були прийняті до уваги», – зазначає вона.

До слова неоднозначне публічне реноме керівниці управління транспорту та інфраструктури Наталії Остапкович вже потрапляло в поле зору журналістів Район. Ковель. Зокрема, загалу демонстрували статки посадовиці, до прикладу, маєток у селі Боратин та низку іншого майна і коштів, при цьому висловлюючи сумніви щодо джерел формування таких статків при невеликій зарплаті держслужбовця.

Читайте також: «Шлях у Європу» – у корупційних вибоїнах, а чиновницьке благополуччя в «шоколаді». Волинський досвід

Упродовж часу підготовки телесюжету, журналісти намагалися сконтактуватися з пані Остапкович, однак службовий телефон, вказаний на офіційному сайті Волинської ОДА, не відповів.

Наразі ковельське підприємство «АТП 10706» подало адміністративний позов до суду, щодо, на їх думку, неправомірних дій управління транспорту та інфраструктури. Та не менше аніж правосуддя, усі вищезгадані перевізники сподіваються, що їх почують, так би мовити, «на горі».

«Ми сподівались на те, що приїде новий президент і вся структура влади поміняється, і всі ці чиновники не чесні на руку, поміняють їх, і прийдуть ті, що будуть працювати згідно закону», – сподівається Василь Васковець.

Журналісти продовжують стежити за розвитком подій на ринку транспортних перевезень в області, а також сподіваються отримати офіційну позицію профільних чиновників та коментар керівництва області.

Коментарі
18 Вересня 2019, 17:30
Дякуємо, Колеги!<br/>Відео ліпше з ютуб давати<br/>https://youtu.be/mND7P21f-ig
18 Вересня 2019, 17:34
той миронюк що угробив цегельний завод в луцьку колишні працівники бажають тобі вічного пекла
18 Вересня 2019, 19:03
Тарифи на отримання і продовження ліцензій перевізники можуть дізнатися у моїх посередників
18 Вересня 2019, 20:26
Хто такий Роман Скрипцов
18 Вересня 2019, 21:29
і ти вася возив з омельком в Луцк тільки попереднику Івану бабло-ваш час пройшов барвінкоподібні,ви не уявляєте собі що вас чекає у найближчі часи
18 Вересня 2019, 21:31
«Вчіться і вмійте договорюватись як усі інші»- тобто, платіть гроші щомісячно по 30тис, на добудову хати в Боратині та відпочинки за кордоном, і тоді будете їздити. Це жах... хто посадив хабарницю в крісло?
18 Вересня 2019, 22:12
Остапкович хабарниця! Про це всі знають! Чекають люди змін і коли ця курка, яка докупи 2 слова не вміє зв‘язати, а лиш брати хабарі, звільнить крісло чиновника.
19 Вересня 2019, 01:51
А чому замовник перевезень- це Наталія Остапкович? Хто їй надав таке право- одноосібно вирішувати кому надати перевагу? Хто її покриває і чому до цього часу ніхто з керівників області не відреагував на скарги людей на цю чиновницю??? Скільки ще стукати людям та оббивати пороги, поки корупціонерка нагло телефонує та заявляє: «вчіться і вмійте договорюватися», бере хабарі ЩОМІСЯЧНО у розмірі 30тисяч гривень з перевізника, через третіх осіб, змінюючи телефонні номери та прикриваючись чоловіком, з яким давно розлучена, будує маєток! Такого наглого чиновника ще не було в цьому відділі! Але ще раз зателефонує та скаже: «нагадайте щоб передали гроші»- сяде за грати за хабарництво і охорона її не врятує.
19 Вересня 2019, 11:10
Де в тому АТП взявся автобус євро 5?!?! Там є його ніколи і небуде! Чим вони мають возити тих людей, шкарлупами своїми які на ходу розвалюються?! Срані брехуни!
19 Вересня 2019, 19:39
Де в тому АТП взявся автобус євро 5??? Остапкович до тебе питання!
19 Вересня 2019, 20:54
Звернулись до керівництва області, чекаємо реакції владних органів, а також органів по боротьбі з корупцією для розслідування звідки такі статки.
19 Вересня 2019, 21:38
Життя- бумеранг. Не забувай остапкович ніколи цю істину.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39