Чому у ковельському виборчому окрузі не з’явилося конкурентів Івахіву, – розслідування «Сили правди»

01 Жовтня 2019, 17:14
3437

Кандидати у народні депутати в 21 виборчому окрузі на Волині офіційно витратили на виборчу кампанію 837 тисяч гривень. Як і в інших регіонах Волині, у ковельському окрузі перемогу здобув кандидат, який вклав у виборчу кампанію найбільше грошей. Загалом кампанія минула тихо і передбачувано, ніхто з кандидатів не зумів скласти серйозну конкуренцію лідеру – народному депутату Степану Івахіву.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував перебіг виборчої кампанії та підрахував на що витрачалися кандидати аби перемогти.

Центральна виборча комісія оприлюднила остаточні фінансові звіти кандидатів у народні депутати в 21 виборчому окрузі, який охоплює чотири райони Волині: Ковельський, Ратнівський, Старовижівський та Шацький. Центр округу – місто Ковель.

За законом усі витрати на передвиборчу кампанію кандидати зобов’язані робити зі свого виборчого фонду. Це спеціальний рахунок в банку. Він відкривається після реєстрації кандидата в ЦВК. Поповнювати цей рахунок мають право як сам кандидат, так і інші фізичні та юридичні особи, однак, з певними обмеженнями і правилами. За кілька днів після дня виборів кандидати зобов’язані звітувати про усі надходження та витрати зі свого рахунку, себто виборчого фонду. Їхні звіти зобов’язане перевірити та надати свої висновки Національне агентство з питань запобігання корупції.

Отож, остаточні фінансові звіти про використання коштів зі своїх виборчих фондів подали 8 з 11 ковельських кандидатів. Двоє кандидатів (висуванець «Європейської Солідарності» Сергій Кошарук та самовисуванець Іван Сидор) знялося з виборів ще задовго до дня голосування, тож закон їх звільнив від необхідності подачі звіту. Натомість ще один самовисуванець Олег Місірук подав звіт не за встановленою формою, тож у ЦВК його розцінили, як неподаний.

– Можливо, й так, можливо, й ні! Це думка ЦВК! Для чого Вам дані мого звіту? Є кандидат, який став народним депутатом України по цьому окрузі, його і вивчайте! – різко відповів на запитання «Сили правди» Олег Місірук і відмовився поділитися своїм звітом із журналістами.

ПОКЛАДАТИСЯ ЛИШ НА СЕБЕ: ЗВІДКИ ГРОШІ У КАНДИДАТІВ

Загалом у свої виборчі фонди вісім ковельських кандидатів зібрали 850 тисяч гривень. 99% з них – власні кошти кандидатів і лише 1% – добровільні внески громадян. Це єдиний волинський округ, де кандидати покладалися лише на власні можливості. В інших округах кандидатам вдавалося залучити по 300, а то й 700 тисяч гривень внесків від громадян.

Шестеро кандидатів фінансували свої кампанії лише власними коштами (Степан ІвахівВіктор МовчанОлександр КалюжнийБогдан СінчукЮрій Поліщук та Віталій Дем’янчук), один – отримав у виборчий фонд лише добровільні внески інших людей (Андрій Лев). Висуванець від «Опозиційної платформи – За життя» Василь Горішний, як і його партійні соратники в інших регіонах Волині, не зібрав та не витратив на вибори жодної копійки.

 


 

Найбільше на свій виборчий рахунок перерахував народний обранець двох попередніх скликань Верховної Ради Степан Івахів – 592 тисячі гривень. Майже 133 тисячі гривень – у керівника благодійного фонду «Позитивна взаємодія», самовисуванця Віктора Мовчана. Решта кандидатів мали скромні виборчі бюджети – до 50 тисяч гривень.

Дуже скромний виборчий фонд виявився у висуванця найрейтинговішої партії «Слуга народу» Андрія Лева – всього 10 тисяч гривень. Це – пожертва від 26-річної лучанки, колишньої адміністраторки розважальних закладів обласного центру Софії Сусь. Забігаючи вперед, Андрій Лев і того не використав.

ВИТРАТИ КАНДИДАТІВ: 320 ТИСЯЧ − НА ПІАР В ЗМІ, 300 – НА ПОЛІГРАФІЮ, 150 – НА БІЛБОРДИ

38% всіх витрат ковельських кандидатів на виборчу кампанію – це використання засобів масової інформації і політична реклама, ще майже стільки ж – виготовлення друкованих матеріалів, себто листівок і плакатів, 18% – білборди.

Загалом восьмеро кандидатів витратили на свої виборчі кампанії майже 837 тисяч гривень.

Цей округ особливий тим, що тут найменший відсоток у структурі витрат кандидатів займає агітація в ЗМІ. В інших волинських округах на цей напрямок спрямовували від 42 до 57% виборчих фондів. Саме в цьому окрузі знайшлися єдині на Волині кандидати, які офіційно відзвітувалися про виготовлення і встановлення агітаційних наметів і про купівлю канцтоварів.

СТЕПАН ІВАХІВ: ЗАПЛАТИВ І ЧУЖОМУ «АВЕРСУ», І «РІДНОМУ» «12 КАНАЛУ»

 

 

Виборча кампанія у 21 окрузі і на Волині загалом розпочалася і ознаменувалася відлигою у стосунках двох фінансово-промислових груп регіону: «Привату», яку представляє Ігор Палиця, та «Континіуму», лідер якої – Степан Івахів. У ЗМІ пишуть, що це сталося після непублічної зустрічі знаних політиків. 18 липня Палиця в ефірі каналу «Аверс» заявив, що він з’ясував стосунки з Івахівим і тепер між ними немає непорозумінь. Вони, так би мовити, вже дружать каналами. Палиця пообіцяв, що після виборів обов’язково сходить на ефір «12 каналу». Можливо, саме через таке «порозуміння» у ковельському окрузі не з’явилося сильних конкурентів Івахіву.

Буквально за три дні до цього на «Аверсі» у програмі «На часі. Вибори» відбувся 20-хвилинний ефір із Степаном Івахівим.

 

Нагадаємо, що ТРК «Аверс» з 2017 року пов’язують саме із колишнім головою Волинської облради Ігорем Палицею. Тоді у структурі власності телеканалу відбулися зміни: замість ВАТ «Корпорація «Аверс» (її власник і президент – луцький медіабізнесмен Олег Величко), власником телерадіокомпанії стала київська фірма «Либідь сервіс». Невдовзі після цього телеканал переїхав у приміщення ПАТ «Енко», бенефіціарними власниками якого є дружина Ігоря Палиці Оксана Палиця та батько Петро Палиця.

Натомість, «12 канал» пов’язують із Степаном Івахівим та його бізнесовим оточенням. Офіційно засновником і кінцевим бенефіціарним власником «12 каналу» є івано-франківець Юрій Романко, а директором – лучанин Павло Самолюк. Водночас, він є і директором благодійної фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині».

Загалом виборча кампанія Івахіву офіційно коштувала 590 тисяч гривень. Ефіри і реклама на «Аверсі» – одна з найдорожчих виборчих інвестицій. За них він заплатив медіакомпанії 141 тисячу гривень. З них, щоправда, 82 тисячі повернули як помилковий платіж. Витрати на «12 канал» – 65 тисяч гривень. Фактично, це оплата за півгодинне інтерв’ю в програмі «Актуально» 3-го липня. Цікаво, що канал сам і рекламував ефір з політиком у «Facebook».

 

 

Насправді ж на «12 каналі» він з’являвся частіше. Зазвичай – у новинних сюжетах телеканалу, які жодного маркування реклами не містили. Наприклад, сюжет про одну зустріч нардепа із ковельчанамидругу, про святкування Дня Ковеля і Ратного, в програмі «Заходеньки», писав про нього на своєму сайті один раздругийтретійчетвертий.

Ще 48 тисяч гривень пішло на рекламу в місцевих районних газетах.

Понад 212 тисяч гривень з виборчого фонду Івахіва коштувало виготовлення різних друкованих матеріалів. Майже 16 тисяч – оренда приміщень для агітаційних зустрічей з виборцями, 102 тисячі – білборди. Ще 5 тисяч пішло на інші витрати, під якими, ймовірно, мається на увазі просування в соціальних мережах.

У результаті понад пів мільйона гривень витрачені немарно – Степан Івахів впевнено переміг у 21 окрузіОдин голос Івахіву обійшовся у 17,5 гривень. І це ще не найдорожча виборча кампанія на Волині. Могло бути дорожче? Могло, якби в окрузі був сильний конкурент.

ВІКТОР МОВЧАН: ЗАМАЛО, ЩОБ КОНКУРУВАТИ З ІВАХІВИМ

 


 

А намагався стати сильним конкурентом Степану Івахіву самовисуванець, керівник благодійного фонду «Позитивна взаємодія» Віктор Мовчан. Однак, йому не вистачило ресурсів.

Він витратив на кампанію майже 133 тисячі гривень. Понад 53 тисячі гривень Мовчану коштував друк поліграфічних матеріалів, ще 23 тисячі – виготовлення і встановлення агітаційних наметів.

 

Понад 25 тисяч гривень пішло на рекламу в газетах. Ще 10 тисяч – на «проведення інформаційної кампанії», 16 тисяч – на супровід реклами в інтернеті.

Такі витрати принесли Мовчану лише п’ятий результат в окрузі – 3,82% (2863 голоси). Його конкуренти, які витратилися менше, але висувалися від політичних партій, отримали кращі результати. Один голос Мовчану коштував 46 гривень – найдорожче в окрузі.

ОЛЕКСАНДР КАЛЮЖНИЙ: ПОЛІГРАФІЯ, ЗОВНІШНЯ РЕКЛАМА І 4 ГРИВНІ НА КАНЦТОВАРИ

 

 

Підприємцю-самовисуванцю Олександру Калюжному вибори коштували 50 тисяч гривень. В основному це друкована продукція (14 тисяч грн.) та розміщення зовнішньої реклами (36 тисяч грн.). Та була ще одна оригінальна стаття витрат – 4 гривні на канцтовари. Крім нього про канцтовари не звітувався жоден із волинських кандидатів-мажоритарників.

Зі скромними витратами – скромний результат: 2,36% (1769 голосів). Один голос Калюжному обійшовся у 28,5 гривень.

БОГДАН СІНЧУК: НЕПОГАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ПРИ НЕВЕЛИКИХ ВИТРАТАХ

 


 

Адвокат-«батьківщинівець» Богдан Сінчук теж не сильно витрачався на виборчу кампанію: 11 тисяч на поліграфію, 28 тисяч – на рекламу в газетах і 7 тисяч на мережу сайтів «Район». Ось і увесь бюджет. Та, оскільки «Батьківщину» на Волині виборці поважають, у нього – третє місце за результатами голосування (8,64%). Один голос обійшовся у 7 гривень.

Висуванець від партії «Слуга народу» Андрій Лев, як зазначалося вище, отримав 10 тисяч гривень до свого виборчого фонду. Однак, так їх і не витратив. Він міг би стати серйозним конкурентом для головного фаворита виборчих перегонів у цьому окрузі, але й не намагався цього зробити. Приналежність до партії подарувала йому друге місце за результатами голосування: 25,22%, себто 18,8 тисяч голосів. До речі, його партійні соратники в 19 та 22 виборчих округах теж вели себе не дуже активно. Змагалися за мандат висуванці «Слуги народу» лише в горохівському та маневицькому округах.

Так само жодних витрат і в висуванця «Опозиційної платформи – За життя» Василя Горішного. Та йому вдалося отримати навіть більше голосів, ніж самовисуванцю Олександру Калюжному.

Ковельчанин Віталій Дем’янчук витратив на кампанію всього 3 тисячі гривень, а колишній начальник управління гуманітарної сфери в Люблинецькій селищній раді, свободівець Юрій Поліщук – 15 тисяч. У нього – четвертий результат в окрузі. Та, мабуть, він не засмутився. Вже невдовзі його обрали першим заступником нової голови Волинської обласної ради Ірини Вахович.

 

 

КОНЦЕРТИ, «FACEBOOK», ДЖИНСА: ЩО НЕ ПОПАЛО У ЗВІТИ

Поширена проблема для фінансових звітів кандидатів на Волині – відсутність у фінансових звітах витрат на рекламу у соцмережі «Facebook». У 21 окрузі ця проблема не настільки гостра, як наприклад у 20-му чи 19-му округах, де у звіти не потрапило по 2-2,5 тисячі доларів витрат.

Кандидати ковельського округу переважно звітувалися про рекламу в соцмережі. Наприклад, Степан Івахів на таку статтю витрат спрямував 5 тисяч гривень, себто близько 200 доларів підприємцю Андрію Токаренку (в нього ж замовляли SMM-послуги і кандидати з інших регіонів Волині, переважно висуванці чи прихильники «Європейської Солідарності»), натомість бібліотека реклами соцмережі стверджує, що на просування сторінки кандидата пішло 705 доларів. Віктор Мовчан – 16 тисяч (близько 600 доларів). А «Facebook» каже, що 805. Більше 500 доларів пішло на просування сторінки Сергія Кошарука, який знявся з виборів ще до дня голосування.

Таким чином, за підрахунками «Сили правди» близько 1,2 тисячі доларів витрат на рекламу у «Facebook» не увійшло до фінансових звітів кандидатів 21 округу .

Ще одна спільна риса для всіх кандидатів: у жодному звіті немає витрат на зарплату чи гонорари працівників виборчих штабів. Навіть людей, які займаються грошима – розпорядників виборчих фондів.

У звіт того ж Степана Івахіва не потрапили витрати на рекламу в інформаційному агентстві «ВолиньPost». Видання маркує рекламні статті зірочкою. Таких матеріалів про політика протягом червня-липня на сайті вийшло аж 12. А в фінзвіті – нуль витрат на це.

 

 

«Сила правди» звернулася за поясненнями такої неузгодженості до керівника ІА «ВолиньPost» Юрія Сковороди. Та протягом тижня, попри обіцянки, відповіді так і не отримали. «Сила правди» готова опублікувати відповідь, якщо вона таки надійде.

Аналогічна неузгодженість і з рекламними матеріалами на сайтах мережі «Район». «Сила правди» нарахувала там 16 матеріалів за передвиборчу кампанію без належного маркування, але з ознаками реклами на користь кандидата Івахіва. В інших волинських округах за рекламні матеріали на сайтах мережі «Район» кандидати офіційно платили від 3 до 8 тисяч гривень. Судячи з таких розцінок, щонайменше 45 тисяч гривень оминули фінзвіт кандидата.

 


 

– «Район.Ковель» під час виборчої кампанії не співпрацював з кандидатом у народні депутати Степаном Івахівим на комерційних засадах. Редакція публікувала деякі новини з розсилки від штабу на власний розсуд, – каже керівник видання «Район.Ковель» Наталія Пахайчук.

Щодо публікацій на сайтах «Район.Стара Вижівка» та «Район.Ратне» журналісти звернулися за поясненнями до керівника ТОВ «Слово Волині» Павла Самолюка. Саме ця компанія є франчайзером цих видань. За три тижні відповіді не надійшло. «Сила правди» готова опублікувати її, якщо вона таки надійде.

Не попали до звіту Івахіва ані «цінні подарунки» ковельським медикам, ані грамоти, ані сертифікат на фонтан для Ковеля, який презентував у День міста, ані гонорари зірковим виконавцям як от Злата Огнєвіч та аматорські ансамблі на Дні РатногоІрині Білик, гуртам «Onuka» та «Mozgi» на Дні КовеляКатерині Бужинській на Дні Заболоття, ані витрати на організацію цих концертів. Чому ж? А, точно! Все це подарунки від благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині», а не від кандидата.






 

– Ми виставили задачу підприємцю. Він нам виставив рахунок. Відповідно ми йому оплатили по домовленості. Що там написав «Facebook» я не знаю, – пояснює розпорядниця виборчого фонду Степана Івахіва Людмила Севрук не відображені у звіті витрати на рекламу в соцмережі. – Я точно не укладала договорів з «ВолиньPost» і не давала ніяких завдань щось публікувати, так само і з «Районами». Це з ними треба говорити. Ніяких прохань від мене і від кандидата їм не надходило.

Людмила Севрук додає, що грамоти та дипломи Івахів роздавав як діючий народний депутат, так само як народний депутат він перебував на святкових заходах, які проходили в Ковелі, Ратному та інших населених пунктах. А до сертифікату на фонтан він не має жодного відношення.

– Кандидат не здійснював організації цих концертів, – каже Людмила Севрук.

– А хто здійснював?

– Є інші особи, які цим займалися. Мабуть, що благодійний фонд. Я до нього не маю жодного відношення. Він був присутній там як народний депутат. Він виступав, але жодної агітації там голосувати за нього не було. Сертифікат на фонтан дарував благодійний фонд, Степан Івахів до чого тут?

Підрахувати скільки насправді витратив Степан Івахів (чи точніше його благодійний фонд? – авт.) на виборчу кампанію складно. Але це точно на десятки тисяч гривень більше, ніж офіційні цифри.

Перевіряти фінансові звіти кандидатів зобов’язане Національне агентство з питань запобігання корупції. Зі слів координатора Громадянської мережі «Опора» у Волинській області Катерини Шарпатої, за порушення у звітності, якщо їх буде доведено, кандидатам чи розпорядникам їхніх виборчих фондів може загрожувати від 5100 до 6800 гривень штрафу.

Як і в інших округах Волинської області перемогу на виборах у 21 окрузі здобув той, хто залучив найбільше грошей. Свою роль зіграли медіаресурси, які і протягом передвиборчої кампанії, і задовго до неї у позитивному світлі показували майбутнього лідера виборчих перегонів. Адже, зробити хорошу справу це тільки пів діла, треба щоб про неї ще всі дізналися.


Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

Коментарі
01 Жовтня 2019, 23:32
Чого немає у людей, які насправді проголосували за івахува - розуму.<br/>Чого немає у держави - правоохоронних органів.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024