«Допомагати іншим — це не подвиг»: як ковельська сім'я приймає переселенців у своєму будинку

04 Квітня 2022, 20:06
Юлія Дудинець з донькою Анастасією 10179
Юлія Дудинець з донькою Анастасією

Мешканці Ковельської громади приймають переселенців з областей, де тривають активні бойові дії, надають їм безкоштовне житло та харчування. 

27-річна ковельчанка Юлія Дудинець працює техніком у АТ «Волиньгаз». Її 32-річний чоловік Ілля – водій маршрутки. Подружжя  із двома дітьми проживає у двоповерховому будинку. Коли розпочалася війна, родина вирішила не залишатися осторонь та допомагати своїм співвітчизникам. 

Юлія розповіла, що на сторінці Ковельського міського голови Ігоря Чайки побачила оголошення про те, що кожен може стати волонтером та приймати біженців з центру та сходу України. Вона подала заявку на «гарячу» лінію мера. Вже 1 березня до будинку сім’ї Дудинців приїхали перші переселенці.

Юлія Дудинець з донькою Анастасією
Юлія Дудинець з донькою Анастасією

Юлія Дудинець з донькою Анастасією
Юлія Дудинець з донькою Анастасією

Родина мешкає у просторому двоповерховому будинку. Переселенцям пропонують красиві та затишні кімнати на шість спальних місць та безкоштовне харчування. 

«Приймаємо виключно жінок, дітей та людей похилого віку. Був один випадок, коли ми прийняли чоловіка тому, що у нього перша група інвалідності. Надаємо безкоштовне проживання та харчування. Самі готуємо людям їжу та миємо посуд. Приймаємо людей переважно у вихідні або коли чоловік вдома, бо у будні я завжди на роботі», – каже Юлія.

Кімнати, які надають для проживання біженцям
Кімнати, які надають для проживання біженцям

Кімнати, які надають для проживання біженцям
Кімнати, які надають для проживання біженцям

Кімнати, які надають для проживання біженцям
Кімнати, які надають для проживання біженцям

Кімнати, які надають для проживання біженцям
Кімнати, які надають для проживання біженцям

Також родина Дудинців має собаку, двох кішок та троє кошенят. Юлія Дудинець зазначила, що її сім`я дуже любить тварин, тому готова приймати людей, які мають домашніх улюбленців за умови, якщо вони добре виховані.

Наразі родина прийняла вже шість сімей із Києва, Харкова, Чернігова та Запоріжжя. Люди приїжджають на день чи на кілька днів, а далі їдуть за кордон. Також Юлія Дудинець зазначила, що часто спілкується із волонтерами, купує біженцям квитки або шукає безкоштовні перевезення.

«Переважно про нас дізнавались через міську раду. Я розміщувала оголошення у своїх соцмережах, що ми приймаємо людей. Також дівчина з Луцька до мене телефонувала, питала, чи є у мене місця», – додає жінка.

Юлія Дудинець зізнається, що допомагати – це дуже складно. Адже довелося повністю змінити свій розпорядок дня. Тепер жінка прокидається о 6 ранку, аби приготувати усім їжу, помити посуд, прибрати будинок та зібратись на роботу. До вечора жінка працює, а ввечері також готує та прибирає до пізньої ночі. 

«Коли у нас є люди, я практично живу на кухні», – зізнається жінка.

Також, за словами Юлії Дудинець, буває складно знаходити спільну мову із деякими людьми. Однак, на її думку, не можна сперечатися у такий час, адже головне, щоб усі були у безпеці.

«Були люди, з якими було важко спілкуватися. Але я не акцентувала на цьому увагу, бо зараз точно не час сваритися та щось доводити. Головне, щоб всі були у безпеці. Але загалом люди були вдячні. Також зараз важко сприймати російську мову. Але, до речі, чотири сім’ї, які все життя були російськомовними, перейшли на українську. Звичайно, у них не одразу виходить все говорити правильно, але вони намагаються. Це їх принципова позиція – розмовляти державною мовою», – говорить пані Юлія.

На запитання, чому її родина не виїхала за кордон, жінка відповідає, що вона може бути корисною у рідному Ковелі.

«Дякувати Богу, у нас все відносно спокійно, нас не обстрілюють. Тому ми можемо бути корисні тут, у рідному Ковелі. Дотримуємось вислову: «Де народився – там і згодився». Будемо допомагати людям, поки це в наших силах», – каже Юлія.

Родина Дудинців вважає, що кожен повинен допомагати, чим може. За її словами, зараз потрібно підтримувати кожного українця, який цього потребує.

«Допомагати іншим – це не подвиг. Війна – це дуже страшно. Люди гинуть або залишаються без житла, сидять у підвалах, під обстрілами. Але всі українці зараз об’єднуються та підтримують один одного. А волиняни, зокрема, завжди були дуже гостинні до людей, яким потрібна допомога», – зауважила Юлія Дудинець.

Контактний номер Юлії Дудинець – 066 31 64 607.

Олександра САДОВА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024