У Ковелі сусіди-дачники судяться через пожежу на дачній ділянці

20 Листопада 2019, 15:50
Євген Майстренко 4472
Євген Майстренко

Через знищені вогнем зелені насадження власниця дачі хоче стягнути майнову та моральну шкоду із сусіда, але той категорично заперечує свою причетність до пожежі.

Мешканка столиці Людмила Маковецька, яка у Ковелі є власницею земельної ділянки на території садівничого масиву «Урожай», судиться із своїм сусідом по дачі – ковельським пенсіонером Євгеном Майстренком.

У позові Людмила Адамівна вказує, що її батько Адам Маковецький (відомий у Ковелі лікар колишньої вузлової лікарні, – ред.), приїхавши 14 квітня 2018 року на їхню дачу, виявив тут знищеними через пожежу багаторічні зелені насадження, зокрема 15-річні дерева туї, ялини різних порід, декоративні кущі, газони, а також ґрунт, який втратив свої родючі властивості. Всього згоріли понад 20 насаджень.

«Моєму батькові вдалось самостійно встановити, що пожежа мала місце внаслідок необережного поводження із вогнем сусіднього землекористувача суміжної ділянки Майстренка Євгена Петровича, який підпалив суху траву на власній території, а внаслідок пориву вітру вогонь перекинувся на належну мені територію земельної ділянки», – заявляє у позиві Людмила Маковецька.

20 квітня 2018 року жінка звернулася до Ковельського відділу поліції із заявою про злочин, в якій також повідомила, що у неї та батька із Євгеном Майстренком неодноразово виникали конфлікти з приводу її дерев, бо сусід «постійно вказував, що їхнє гілля росте над його ділянкою», тому в неї «виникла обґрунтована підозра про можливу наявність у діях Майстренка Є.П. ознак умислу на знищення належного мені майна шляхом підпалу».

За відомостями у поданій заяві поліція 24 квітня відкрила кримінальне провадження. 3 травня було складено акт про пожежу, в якому визначено, що її причиною є необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Євген Майстренко категорично заперечує, що він спалював на своїй ділянці суху траву і був зацікавлений в тому, щоб вогонь перекинувся на сусідську землю, оскільки між ним і Адамом Маковецьким й справді часто виникали конфлікти. Євген Петрович доводить, що згорілої трави у квітні 2018 року тут не було, бо пізньої восени 2017 року трактор там викорчовував дерева і «зачистив» всю ділянку. 

 


 

Досудове розслідування кримінального провадження тривало до 31 грудня 2018 року. За цей період Євгену Майстренку не було пред’явлено підозри у навмисному підпалі суміжної земельної ділянки. Справу слідчий Ковельського ВП ГУНП у Волинській області, старший лейтенант поліції Андрій Бірук закрив через відсутність в його діях складу злочину.

Людмила Маковецька вважає, що кримінальну справу поліція закрила, бо шкода не становить великих розмірів. При цьому під час досудового розслідування свідок Федір Поліщук на допиті стверджував, що пожежа розпочалася саме на території дачної ділянки Євгена Майстренка. Мовляв, на його думку, останній запалив суху траву в себе і, напевно, не розрахував сили та напрямку вітру, допустивши поширення вогню по всій своїй землі, а згодом вогонь «перекинувся» на територію Маковецьких. Він ніби бачив, як Майстренко бігав з відрами води та намагався загасити пожежу, а саме зелені насадження сусідів. Але свідок того дня з Майстренком не розмовляв та зауважень йому не робив.

«Якщо пожежу бачив, нібито, свідок Поліщук Федір Петрович, так чому ж він нікому нічого не повідомив? Не прийняв будь-яких заходів по ліквідації пожежі? Не поцікавився тим чоловіком, що бігав з відром на території дачної ділянки, яка належить Майстренку? Чи можливо насолоджувався тим, як горіли зелені насадження в Маковецького? А ще я не виключаю, що він зараз є свідком самого Маковецького Адама Степановича. Оскільки я неодноразово помічав, як вони свої «знаменні» дати та свята з піснями та музикою відзначали в двоповерховому «садовому» будиночку на суміжній земельній ділянці Маковецьких», – заявляє Євген Майстренко і звертає увагу на чималу відстань від себе до дачі свідка Федора Поліщука та хащі між суміжними ділянками.


 

Також він наголошує, що позивачкою та її батьком при посадці дерев на дачі повністю ігнорувались вимоги статті 7 Статуту садівничого масиву «Урожай», де чорним по білому сказано, що «високорослі дерева можуть розміщуватись не ближче, ніж 3 (три) метри від межі суміжної ділянки». І на підтвердження своїх слід надав суду фотознімки чужої дачі. При цьому відповідач не розуміє, яким чином завдав мешканці столиці Людмилі Маковецькій моральної шкоди на 10 тисяч гривень.

Позивачка встановила матеріальну шкоду в розмірі 23 030 гривень. Саме в таку суму оцінило ушкодження зелених насаджень від пожежі у своїй довідці від 28 грудня 2018 року державне підприємство «Ковельський лісгоп», яким керує нині підозрюваний директор Володимир Данилюк.

Читайте також: Директор лісового господарства на Ковельщині «нарубав лісу» на понад два мільйони

Цивільний позов між сусідами-дачниками розглядає голова Ковельського міськрайонного суду В’ячеслав Лесик. Наразі за клопотанням захисника відповідача юриста Ярослава Ярмолюка слухання відкладено на 24 грудня, оскільки до справи в якості третьої сторони без самостійних вимог щодо предмету спору залучено садівничий масив «Урожай».

 



Коментарі
20 Листопада 2019, 18:42
Пошліть її на три букви та й все
20 Листопада 2019, 20:19
Може підпали робітники, котрих неодноразово на машині швидкої привозили її фазенду порати :(
20 Листопада 2019, 21:20
Яка нагла тварюка
20 Листопада 2019, 22:08
А можливо підпалили робітники, котрих неодноразово на машині швидкої привозили фазенду її порати :(
20 Листопада 2019, 23:00
Ого, які здоровенні туї!!! Ще й в забор вросли! Хіба так можна садити?! Жах
20 Листопада 2019, 23:03
Це помста доктора Маковецького за те, що Майстренко не дав йому можливості захватити ще онну земельну ділянку і зробити на ній спортивну площадку заніс футбольні ворота під його двох поверховий будинок. Слідчий однозначно встановив, що пошкодження дерев відбулось після того, як Маковецький прибув на свою дачу, тому і закрив справу. Із цього випливає, що цей афіріст доктор сам підпалив, чи можливо ті його підручні раби, та потім все намагається повісити на неугодного Майстренка.
20 Листопада 2019, 23:13
Помста доктора Маковецького Майстренку за те, що він не дав можливості захватити ще одну земельну ділянку і заніс футбольні ворота йому під двох поверховий садовий будинок. Слідчий однозначно встановив, що пошкодження дерев відбулось після того, як Маковецький прибув на дачу.
21 Листопада 2019, 00:20
Помста доктора Маковецького Майстренку за те, що він не дав можливості захватити ще одну земельну ділянку і заніс футбольні ворота йому під двох поверховий садовий будинок. Слідчий однозначно встановив, що пошкодження дерев відбулось після того, як Маковецький прибув на дачу.
21 Листопада 2019, 00:22
Помста доктора Маковецького Майстренку за те, що він не дав можливості захватити ще одну земельну ділянку і заніс футбольні ворота йому під двох поверховий садовий будинок. Слідчий однозначно встановив, що пошкодження дерев відбулось після того, як Маковецький прибув на дачу.
21 Листопада 2019, 16:12
Як вбачається із фотографій талант і фантазії будівництва в доктора Маковецького Адама не відняти. Він на території земельній ділянки для ведення садівництва, умудрився побудувати шикарний двох поверховий будинок з гаражем, автономним пічним опаленням з установкою кондиціонерів повітря та басейном все це огородив огорожею, а межі обсадив високорослими деревами туями та ялинами. <br/>Не забуваючи про світле майбутнє своєї другої дочки на території сусідньої земельної ділянки він також спорудив двох поверховий будинок із всіма установками для комфортного життєзабезпечення із масштабною заготівлею дров із лісового фонду для пічного опалення. При цьому слід відмітити, що лісовому фонду прийшлось поступитися своїми межами перед захватницькими діями доктора. <br/>З турботою про світле майбутнє внуків доктор зачистив і вирівняв суміжну земельну ділянку іншого власника для облаштування спортивної площадки та навіть встановив на ній футбольні ворота. Коли сусіди перенесли футбольні ворота під огорожу до будинку, а земельну ділянку засадили фруктовими саджанцями Адам Степанович прийшов в ярость повиривав та повикидав межеві знаки встановлені землевпорядником, а на електроопорі обрізав проводку по якій подавалась електроенергія до садового будиночку Майстренка Євгена. На дубі спорудив «шпаківню», такий собі будиночок на стовбурах із водостічними трубами, а до неї через суміжну ділянку проклав доріжку з бруківки при цьому видаливши насадження кущів малини власникові, протягнув на дуб електропроводку.
21 Листопада 2019, 18:48
Хочеться побажати всім дочкам та синам України талановитих батьків будівельників, які б чесно і справедливо будували світле майбутнє для своїх нащадків і ніколи не ущемляли права та свободи своїх сусідів.
22 Листопада 2019, 19:58
Це все побудовано за благодійні внески хворих.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром