Топ-новини міста Ковеля і району 2019 року. ФОТО, ВІДЕО

01 Січня 2020, 11:11
2019 рік 14304
2019 рік

У перший день нового року Район.Ковель згадує найбільш популярні теми, про які писали у 2019 році журналісти видання.

Гучні справи, сенсаційні затримання та розслідування, марнотратство, інші резонансні події, які відбулися на Ковельщині протягом року Жовтої свині – в традиційній добірці топ-новин.

АВТОМОБІЛІЗАЦІЯ РОКУ. Ковельське МТМО придбало майже за 700 тисяч гривень новенький автомобіль «Skoda Oktavia А7 Ambition», 2019 року випуску, нібито за кошти Національної служби здоров’я. Це дорівнює вартості двох позашляховиків. В адміністрації медичного об’єднання відразу ж почали переконувати, що нова іномарка призначена не головному лікарю, в якого перед тим розбилася службова машина «Chevrolet Epica», а для «сімейної медицини». Хоча така представницька модель з усілякими «прибамбасами» є дуже далекою від вимог спеціалізованого медичного автотранспорту. Насправді на ній їздить головний лікар.

БЛАГОДІЙНІСТЬ РОКУ. У липні на благодійному аукціоні продали ікону з сірників, яку створив люблинецький майстер, щоб зібрати гроші на лікування онкохворого Матвія Хвищука.

«Куплену ікону Спасителя із сірників на аукціоні власник забажав подарувати хворому Матвійку Хвищуку! Дякуємо Ігорю Костянтиновичу за підтримку і розуміння! Також вдячні за виготовлення образу нашому умільцю Юрію Семенюку! Хай Бог нагородить Вас земними і небесними дарами», – йдеться у дописі Матвія Олійника.

Нагадаємо, у Ковелі збирають кошти для трирічного онкохворого Матвійка.

БЛОКУВАННЯ РОКУ. Ковельчани заблокували міського голову Олега Кіндера в проході і хвилин п’ятнадцять не випускали його із сесійної зали. Це сталося 24 січня на сесії Ковельської міськради. Підприємці оголосили меру ультиматум, аби він захистив їхні інтереси, інакше обіцяли через три доби розпочати страйк на ринках Ковеля. За їх словами, у новому договорі оренди ТзОВ «Ковельський госпрозрахунковий ринок» нав’язує кабальні умови, на які підприємці не можуть погодитись, а тому вони офіційно висловлюють категоричний протест на «злочинні дії» з боку керівництва ринку, які спрямовані проти підприємців, як суб’єктів господарської діяльності. Працівникам поліції вдалося поступово вивести градоначальника з «оточення».

БРАКОРОБСТВО РОКУ. У грудні ТОВ «Волбуд» із села Піддубці Луцького району завершила капітальний ремонт покрівлі сесійної зали Ковельської міської ради та інших службових приміщень, а також встановлення евакуаційного виходу для керівництва ковельської мерії, представивши замовнику робіт деформовану металочерепицю. Ремонт обійшовся для міського бюджету в майже два мільйона гривень.

БУДІВНИЦТВО РОКУ. Восени на колишньому стадіоні «Локомотив» будівельники із ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» почали монтувати конструкції для трибун (до цього робили демонтаж старого перекриття). Це перший етап будівництва. Його кошторисна вартість 32,5 мільйона гривень. Саме на це Ковель отримав європейські гроші – 821 тисячу євро. Решту буде спрямовано з бюджету міста. Крім центру діалогу культур, на місці колишнього «Локомотиву» буде збудований повноцінний стадіон з легкоатлетичними доріжками, глядацькими трибунами на дві тисячі місць, здійснено благоустрій території, облаштовано парковки.

ВИЗНАННЯ РОКУ. До Дня фізичної культури і спорту відзначили ковельського тренера з веслування Федора Семенюка, якому указом Президента України присвоєно звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». Також 13 вересня його відзначили Почесною грамотою Волинської обласної державної адміністрації. Варто зазначити, що Федор Семенюк тренерує ковельських спортсменів Юрія Вандюка та Андрія Рибачка, які цього червня стали срібними призерами Європейських ігор і зокрема вибороли путівку на Олімпійські ігри у Токіо.


 

ВИСЛОВЛЮВАННЯ РОКУ. Під час виборчих перегонів ковельський «кіборг» Віталій П’ясецький назвав партійний з’їзд «Батьківщини» – «гівнодвіжем» і, згадавши міську владу, сказав, що він вчергове уникнув «всунути голову в петлю».

«Мене розірвало на шмаття. Навіть не від того, які люди в цей гівнодвіж влізли. А від того, що я здогадався, що це так скінчиться. Коли мені запропонували вступити в один кооператив. Кінцевою метою якого, було вирішення житлового питання. Співрозмовник випадково проговорився, що всі питання з місцевою владою вирішаться і землю виділять, бо ЮВТ подзвонить. З чого я зробив висновок, що то все закінчиться тим, що ми бачим на фото. Приємно, що вчергове я уникнув, всунути голову в петлю», – написав Віталій П’ясецький на своїй сторінці у Facebook.

ВТРАТИ РОКУ. Через коливання курсу валюти Ковель втратив на проєкті реконструкції стадіону «Локомотив» більше мільйона гривень. Про це повідомив на позачерговій сесії міської ради, яка відбулася 19 грудня, мер міста Олег Кіндер.

«Ми вже на сьогоднішній день втратили більше мільйона гривень. Але ми виконуємо ті зобов’язання, які взяли по реалізації даного проєкту, тому що перший транш Європу не цікавить, наша курсова різниця, яка є в Україні. Вони, згідно наших домовленостей і всіх стандартів на отримання європейських коштів, перерахували нам перший транш… Європейських наших партнерів не цікавить наша позиція в частині курсової різниці. Да, ми втрачаємо», – мовив він.

ГЕРОЇЗМ РОКУ. У Луцьку на урочистостях у 25-й Державній пожежно-рятувальній частині рятувальники, посадовці та громадськість вшанували мужній вчинок чотирьох студентів Ківерцівського медичного коледжу – Олександра БагнюкаВіталія Ходаковського, Віктора Гомона та голобчанина Ігоря Подобу, – які врятували життя людини в потязі. Студенти їхали в одному вагоні з чоловіком, у якого стався серцевий напад. Перш ніж викликати швидку, вони почали реанімаційні дії та врятували життя чоловіку, який пережив клінічну смерть.

ДУРІСТЬ РОКУ. 47-річний ковельчанин прийшов до школи №7 і погрожував вчителям сувенірною пляшкою з-під горілки, схожою на пістолет Макарова. Чоловік вимагав у переляканих освітян гроші, а згодом покинув приміщення. Працівники школи викликали поліцію, яка затримала нападника. Виявилося, що він мешкає неподалік, проблем із законом раніше не мав, а свої дії пояснив тим, що таким «оригінальним» чином хотів познайомитися з дівчиною. У будинку ковельчанина знайшли й сувенірну пляшку у вигляді пістолета, якою той погрожував. Тепер затриманому загрожує покарання за розбій.


 

ЗАДУМ РОКУ. У проекті так званої реконструкції парку культури і відпочинку імені Лесі Українки не знайшлося місця будівлі історичного музею, який влітку відзначив своє 30-річчя. Музей планують перенести в приміщення колишнього РАЦСу на вулиці Степана Бандери. За задумом також знесуть фонтан, який після реконструкції у 2003 році за рахунок бюджету розвитку міста став справжньою окрасою Ковеля. Натомість новий пішохідний фонтан збудують неподалік, на площі. За фонтаном передбачають місце для новорічної ялинки, яку, очевидно, звідкись пересадять. В інше місце перенесуть пам’ятник Лесі Українці.

ЗАПЛИВ РОКУ. Вечірня літня злива затопила у Ковелі двори та дороги. Утворилися «озера» з калюж. Однак це не зіпсувало настрою людям і деякі відчайдухи вирішили скупалися. На відео видно «заплив» у «спальному» мікрорайоні, поблизу дитсадка №8.

ЗАТРИМАННЯ РОКУ. У червні поліція затримала голову Ковельської громадської організації учасників бойових дій, колишнього бійця батальйону «Айдар» Євгена Сєліна (позивний «Начкар»), якого доправили потягом з Ковеля до Харкова, а на далі – до Старобільського суду Луганської області. Втім, суд відпустив затриманого під особисте зобов’язання, якого через стан здоров’я швидка медична допомога доставила до лікарні.

В ухвалі Старобільського районного суду від 30 серпня 2015 року про застосування запобіжного заходу щодо Євгена Селіна у вигляді тримання під вартою вказується, що його, уродженця міста Нововолинськ Волинської області, з середньо-спеціальною освітою, одруженого, не судимого в порядку ст. 89 КК України (погашена судимість), військовослужбовця військової частини польова пошта В 2950 (24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар»), слідство підозрює у скоєнні умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння.

За даними слідства, 24 серпня 2015 року близько 13 години Євген Селін дізнався, що один громадянин заподіяв своїй дружині тілесні ушкодження. З метою встановлення обставин, через півгодини він прибув на територію того домоволодіння. Під час конфлікту з цим громадянином та його батьком «Начкар» дістав з кобури закріплену за ним табельну вогнепальну зброю «АПС» (автоматичний пістолет Стєчкіна) та здійснив по декілька пострілів їм в ноги, заподіявши тілесні ушкодження. Відповідно до висновку експерта № 213 від 25.08.2015 р. у старшого чоловіка медики констатували відкритий осколковий перелом нижньої третини правої стегнової кістки зі зміщенням, відкритий перелом проксимального метафіза великогомілкової кістки справа (вогнепальне поранення), які слід кваліфікувати як тяжкі тілесні ушкодження.


 

ЗВЕРНЕННЯ РОКУ. Юна дипломатка Марійка Мовчан записала відео-звернення до відомого американського винахідника, інвестора та мільярдера Ілона Маска. У відео дівчина розповіла, що їй 14 років і живе у Ковелі. Як засновниця благодійної організації вона допомагає дітям з «особливими потребами» змінювати своє повсякденне життя на краще і реалізовувати свої мрії.

«Відвідавши Марс, ви залишите значний вплив у розвитку нашої Сонячної системи та у її вивченні, але приїхавши в Ковель і відвідавши людей, які дійсно потребують вашої допомоги, ви зробите значний, величезний крок в історії благодійності України», – йдеться у відео.

ЗВІРСТВО РОКУ. 25 серпня у Ковелі на вулиці Тімірязєва 62-річний місцевий житель у присутності неповнолітньої дитини ломом до смерті забив двох цуценят. Відео наслідків цього опублікували зоозахискиники «Kovel Animals» на своїй сторінці у Facebook. Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України. Йдеться про жорстоке поводження з тваринами. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу або арешту строком до шести місяців. Чим закінчилося слідство – невідомо.

ЗНАХІДКА РОКУ. «Кіборг» з Ковеля Віталій П’ясецький поблизу села Білашів Ковельського району знайшов кераміку княжої доби.

«Прогулявся, назбирав правильної кераміки, в основному це княжа доба. Розчохлив прибор і вперед. Потім підтягнулись хлопці, а потім звичайний сигнал. Доречі ніякий прибор не дасть 100% гарантії, де під катушкою сміття, а де знахідка. Все що віддає кольоровим сигналом треба копати. А це сотня ямок як мінімум. А тут бац і випадає цей хрестик. Ураааа!!! Давно мріяв по Київській Русі, підняти щось таке. А то все більше якісь уламки, пряжечки, торгові пломбочки. А тут цей красень з олов'янистої бронзи. Взагалі, після таких знахідок хочеться танцювати і складати прибора. Але лазив до темноти. По дорозі ще дощ наздогнав. Мокрий, але задоволений», – розповів про пошуки Віталій П’ясецький у Facebook.

Знайдений стародавній хрестик він передав Ковельському історичному музею, при цьому заявив, що ніколи не мав на меті збагатитись на цьому хобі.


 

КОНФУЗ РОКУ. На пероні ковельського залізничного вокзалу міський голова Олег Кіндер розгубився і ледь не впав на колію, коли підійшов до вагона зустрічати заступника міністра у справах ветеранів Олександра Терещенка, а звідти першою вийшла його опонентка, депутатка міської ради Галина Стасюк, яка працює провідницею.

«У Ковелі при заїзді поїзда на третю платформу дивлюся – іде наш мер. Думаю, кого ж він буде зустрічати? Підходить до вагона і бачить, що виходжу я. Він аж два метра назад відступив. Я думала, що Кіндер впаде на другу колію», – розповіла журналістам Галина Стасюк.

Читайте також: Депутатка-залізничниця попередила Олега Кіндера, що він ніколи не поїде в її вагоні

ЛЕКТОРСТВО РОКУ. Приватній київській фірмі «Ноувейст Юкрейн» з бюджету міста перерахували 9 тисяч гривень за проведення лекцій у гімназії та школі № 10, як треба сортувати сміття. Також за гроші міського фонду влада придбала сортувальні набори початківця, які складаються з трьох контейнерів, виготовлених з п’ятишарового картону з ламінованими верхніми кришками та призначені для багаторазового використання (термін служби до 7 років). Вартість одного набору становить 500 гривень. У міській гімназії встановили 6 комплектів, а у школі №10 – 14.

МАРНОТРАТСТВО РОКУ. У коментарі телеканалу «Аверс» депутат Волинської обласної ради Володимир Кучер сказав, що з усього майна колишньої вузлової лікарні станції Ковель подальшу перспективу для розвитку мають тільки хоспіс та бальнеологічне відділення поліклініки, яка має басейн і є комунальною власністю області.

«Ці всі гроші, більше 30 мільйонів гривень, на мою думку, викинуті в трубу, на вітер пішли. Тому що керівництво цього закладу – поліклініки, воно не бачить викликів часу, не бачить нових реалій. Там немає не те що менеджменту, там просто ця лікарня… в свій час її спасали, тому що потрібно було спасати трудовий колектив. Міг би бути такий собі невеличкий соціальний вибух: люди би залишилися на вулиці, без роботи. А сьогодні там на постійній основі працює тільки п’ять лікарів, всі інші – на чверть або на півставки. Якщо закрити цю лікарню зараз, то не буде великої проблеми», – говорить він.

Читайте також: У Ковелі голова Волиньради заспокоював залізничників щодо їхньої лікарні

НАВЧАННЯ РОКУ. У серпні на території міста відбулися триденні антитерористичні навчання СБУ. Умовні диверсійні групи проникли на телевежу, захопили заручників на залізниці, вимагали харчі й мільйон американських доларів.

«В ході звільнення «заручників» і знищення «терористичної» групи вводилися всякі їхні дії. На переговори про звільнення «терористи» не йшли. За тим вони запросили продукти харчування. В цю сторону хочу відмітити, як спрацювала служба торгівлі, в особі Ліліани Ростиславівни, яка вчасно надала ті речі і продукти, які вони там хотіли. Ну, а коли вони захотіли мільйон доларів, то наші спрацювали так, що їм вже було не до того», – повідав на понеділковій апаратній нараді у мерії начальник відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки Юрій Дідковський.

Уже після сесії пан Дідковський сказав Галині Стасюк, що «терористи» в разі відмови купити їм харчі погрожували відрізати «заручникам» вуха.

НАЇЗД РОКУ. У перший день весни Волинь сколихнуло відео, на якому водій навмисно, двічі переїхав собаку. Ковельські зоозахисники «Kovel Animals» встановили, що кермувальником є мешканець села Рокитниця Ковельського району Станіслав Юхимчук, 1994 року народження, який вже тричі притягався до адміністративної відповідальності. Хлопець до цього був оштрафований за водіння у нетверезому стані на 10 тисяч гривень, знову отримав водійське посвідчення. Пес вижив і його доправили до Луцької ветеринарної лікарні з численними переломами і забоями, а стосовно Станіслава Юхимчука поліція, яку він обматюкав і бив службову машину, відкрила кримінальне провадження за жорстоке поводження з тваринами.

 

 

НЕПОКОРА РОКУ. Вранці 14 травня перед воротами Ковельського пасажирського вагонного депо працівники встановили автомобільні шини і заклики, написані на фанері: «Нам не треба кіт в мішку!» та «Банду Міняйла геть!», які стосувалися директора філії «Пасажирська компанія» акціонерного товариства «Українська залізниця» Максима Міняйла. Був ще плакат, який сповіщав про те, що це – попереджувальний страйк. На шини поклали обмотану ганчіркою палку, натякаючи, що, в разі чого, її підпалять. У такий спосіб вагонники зустрічали начальство із Києва, яке нібито їхало знімати з посади багаторічного начальника депо Олександра Стречена. Самого ж Олександра Івановича на роботі не було, казали, що він перебуває на лікарняному.

«Ви забирайтеся, їдьте до того Міняйла. Нас устраює Стречен. Ми не хочемо, щоб ви нікого міняли тут. Розумієте? Ви повинні питати в колектива спочатку. Не в тому часі ми живемо. Розумієте? Бо ми як заблокуємо всю залізницю… Я вам кажу чесно», – застерегла депутатка Ковельської міської ради Галина Стасюк, яка тридцять років працює у пасажирському депо провідником.

«Давай за прохідну його», – гукнув хтось і чиновника з «Укрзалізниці» почали виводити з території депо.

ОБРАЗА РОКУ. Ковельський мер Олег Кіндер обізвав телеканал «Аверс» – «дерьмом». Так він дуже бурхливо і неадекватно відреагував на прямий ефір 13 березня за участю депутатів міськради від «УКРОПу», які впродовж майже півтори години гостро критикували міське керівництво за стан справ у різних сферах муніципального господарства, рубали правду-матку про марнотратство та інші негаразди у місті.

«Я не збираюся це дерьмо слухати. Хватить. Всьому є межа. Тому що вчора у мене було дуже серйозне спілкування з керівництвом нашої політичної сили. Я сказав, що, вибачте мені, оце дерьмо, яке було на «Аверсі», воно для мене було крайньою межею», – обурювався Олег Кіндер.

Міський голова не сказав, з ким саме спілкувався. Не виключено, що мова була із самою лідеркою «Батьківщини» Юлією Тимошенко, яка перебуває в дуже тісних зв’язках з олігархом та одним із основоположників «УКРОПу» Ігорем Коломойським. Ігор Валерійович, очевидно, має вплив на голову Волинської обласної ради та лідера волинського «УКРОПу», магната Ігоря Палицю, які є сусідами по швейцарських латифундіях. Останнього пов’язують із телеканалом «Аверс».

ОПЕРАЦІЯ РОКУ. Вперше за 15 років в Україні і вперше у Ковелі зробили пересадку серця. Донором став пацієнт з важкою відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригада спеціалістів констатована смерть мозку. Родичі дали згоду на проведення операції вилучення органів померлого для пересадки і цим самими врятували здоров’я та життя відразу трьом пацієнтам.

Бригада лікарів Інституту Серця МОЗ України на чолі з Борисом Тодуровим успішно провели трансплантацію серця реціпієнту з вираженою дилятаційною кардіоміопатією. Лікарі Ковельського МТМО одночасно в іншій операційній успішно провели пересадку трупної донорської нирки другій пацієнтці. Іншу трупну донорську нирка терміново доставили літаком спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова в Київ, де провели ще одну пересадку нирки. 


 

До речі, Ковельське МТМО увійшло до десятки медичних закладів в Україні, які приєдналися до пілотного проєкту і отримали кошти на проведення трансплантацій.

ОТРУЄННЯ РОКУ. 7 червня у кафе «Рандеву» (колишній ресторан «Зустріч»), що на вулиці Луцькій, під час святкування хрестин отруїлися гості. За медичною допомогою звернулося 20 осіб, з них 2 дітей. За результатами бактеріологічного обстеження у 13 осіб виявили сальмонелу. Поліція розпочала за цим фактом кримінальне провадження. Повідомляли, що кафе, де отруїлися люди, загрожує штраф 1,7 тисячу гривень. Однак, чи оштрафували заклад – невідомо.

ПЕРЕВІЗНИК РОКУ. Маршрутки, які зіштовхнулися у січні на зупинці поблизу Палацу культури імені Тараса Шевченка, не повинні були перетинатися. Інцидент на дорозі стався внаслідок нездорової конкуренції та перегонів з «підрізанням» двох маршруток, які розпочалися від зупинки біля школи № 3. Приміський автобус № 126 в порушення Правил перевезень та відповідного рішення Ковельського міськвиконкому в період між 09.00 год. та 16.00 год. здійснював посадку/висадку пасажирів на автозупинці «ЗОШ №3», в порушення Правил перевезень та відповідного договору на перевезення використовує трафарет маршруту «Вокзал-Сільмаш» через Люблинець, якого… не існує юридично. Під таким номером в реєстрі внесений приміський маршрут «Ковель-Люблинець».


 

ПОБИТТЯ РОКУ. 71-річна ковельчанка побила поліцейських. Це трапилося 8 квітня 2019 року об 11 годині 26 хвилин. Наряд патрульної поліції прибув на вулицю Театральну до будинку № 13 за викликом працівника фірми з надання послуг Інтернету, який скаржився на мешканку будинку, котра перешкоджала йому проводити ремонтні роботи з усунення пошкодження кабелю та відновлення інтернет-зв’язку в сусідньому багатоквартирному житловому будинку.

Патрульні роз’яснили пенсіонерці, що у разі не припинення своїх дій, щодо неї буде складено адміністративний протокол про вчинення адміністративного правопорушення за фактом дрібного хуліганства. Однак жінка висловлювалась образливими словами в адресу поліцейських, на законні вимоги відпустити кабель із рук не реагувала, відштовхувала їх руками. Під час шарпанини вона вдарила кулаком в обличчя патрульну та вкусила за руку її напарника. Пенсіонерку оштрафували на 850 гривень.

ПОГРАБУВАННЯ РОКУ. Близько 5 години 30 хвилин невідомі особи, шляхом пошкодження захисних ґрат вікна, проникли до офісу ТОВ «Укравтоінвест», який знаходиться у Ковелі на вулиці Володимирській, 150, звідки таємно викрали сейф із грошима. Товариству завдано матеріальну шкоду в особливо великих розмірах – на загальну суму 1 мільйон 270 тисяч гривень. Під час проведення огляду місця події поліцейські вилучили металеву драбину, трос для буксирування та канат для виконання стропальних робіт.

ПОРАДИ РОКУ. «Польова кухня» відомого українського тележурналіста Костянтина Грубича приїхала до Ковеля і дала поради його мешканцям, як повернути землю біля річки – громаді міста. Адже 12 гектарів ласих прибережних шматочків місцева влада пороздавала під забудову. І тепер ковельчани не мають жодних можливих підступів до берегів річки для відпочинку. Лист з цією проблемою до редакції телеканалу написав учасник двох Революцій Сергій Котік. Уже кілька років чоловік сам-на-сам воює з місцевою владою проти знищення зеленої прибережної зони річки Турії.


 

Читайте також: Костянтин Грубич вислухав про Олега Кіндера, якого люди хотіли відправити на Соловки

Щоби повернути всю землю біля водосховища в комунальну власність, треба змінити і генеральний план міста, і владу, яка вважає, що гарно оформлені документи виправдовують викрадення в громади відпочинкової зони. Тому Костянтин Грубич дав рецепт вирішення проблеми, яка потребує від небайдужих чималеньких зусиль:

1. Звернутися до суду з вимогою скасувати попередні рішення міськради щодо садибної житлової забудови біля водосховища.

2. Ініціативній групі звернутися до забудовників із пропозицією заміни отриманих ділянок на альтернативні.

3. Правоохоронцям та екологам провести перевірку дотримання норм чинного законодавства (особливо Водного кодексу) щодо правил та норм забудови біля водосховища.

4. Депутатам міськради ініціювати судовий процес повернення переданих гектарів землі у власність міста.

ПОРАНЕННЯ РОКУ. 16 серпня близько опівдня учасники навчань під егідою Координаційної групи Антитерористичного центру та обласного управління СБУ почали кидати вибухові пристрої через паркан на територію Ковельського пасажирського вагонного депо, незважаючи на те, що в цей момент в зоні ураження перебували, як працівники підприємства, так і відвідувачі – залізничники з інших структурних підрозділів залізничного вузла (тут в адміністративній будівлі знаходиться банкомат), в тому числі й молоді залізничниці, які перебувають у декреті: матусі з колясками приходять сюди за різними довідками.

Почувши вибухи, начальник депо Олександр Стречен вибіг з будівлі і почав закликати людей швидко залишити небезпечне місце. У цей час з-за паркану перелетів вибуховий пристрій, упавши Олександру Івановичу під ноги. Пролунав вибух.

«Зірвали «діда»!» – пронеслося цехами вагонного депо.

Внаслідок вибуху Почесний залізничник Олександр Стречен отримав травматичний розрив зв’язок правого гомілкового суглобу.

ПРИЄДНАННЯ РОКУ. У селах Городилець та Ружин Турійського району громадські слухання відбулися в один день і, попри те, що це був не вихідний, у місцевих будинках культури людей зібралося повні зали. Причиною для зібрання став лист-пропозиція від Ковельської міської ради Ружинській сільській, яка об’єднує села Городилець, Ружин і Клевецьк, приєднатися до них та створити Ковельську міську ОТГ. До речі, такі самі листи ковельські владці надіслали до Білинської та Зеленської сільрад, які поки вичікують.

На запрошення завітав заступник Ковельського міського голови Михайло Гетьман, який розповів про перспективи, що отримають жителі сільради ставши частиною Ковельської ОТГ. Після почутого та дискусій, як і в Городильці, так і в Ружині, де були й представники Клевецька, більшість присутніх на громадських зборах проголосувала «за» приєднання до Ковеля. 

25 квітня на сесійному засіданні Ковельської міської ради депутати надали згоду на добровільне приєднання Ружинської сільської територіальної громади Турійського району до міста Ковеля. Цікаво, що до Ковеля на сесію Ружинська сільська голова Галина Дишлюк навіть не приїхала.

ПРИЗНАЧЕННЯ РОКУ. Старшого брата Ковельського міського голови, депутата від «Батьківщини» Геннадія Кіндера призначили заступником начальника Радошинського кар’єру. За кілька місяців до цього, у січні 2019 року, прокуратура Волинської області повідомляла, що у цьому кар’єрі біля села Радошин Ковельського району продають пісок без дозволів і ліцензій. Тоді суд дозволив вилучити 8 одиниць спеціальної техніки і передати її на відповідальне зберігання. Як відомо, рідний брат мера Ковеля очолював колись у Росії велике підприємство, а якось його «підловили» на «конфлікті інтересів».

ПРОВОКАЦІЯ РОКУ. 7 жовтня до Ковельського відділу поліції надійшло повідомлення про пошкодження надгробних пам’ятників на міському недіючому кладовищі, яке розташоване на вулиці Незалежності. Зазначалося, що невідома особа викрала 9 полімерних надгробних табличок з могил польських поліцейських, похованих в часи 1935-1939 років. Це сталося якраз напередодні міжнародної події: буквально через кілька днів Ковель відвідав міністр Канцелярії Президента Польщі.

ПРОЄКТ РОКУ. 9 січня на засіданні Ради регіонального розвитку в Ковелі голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко сказав, що біля міста збудують індустріальний парк, вартістю 800 мільйонів євро, підготовча робота якого, тривала з 2018 року. У цьому хабі мають збудувати митно-логістичний термінал у поєднанні з вузькою європейською колією залізничної дороги та вітчизняною колією. А у перспективі буде створено 3500 тисяч нових робочих місць та залучено 600 млн. євро інвестицій. Грандіозний проєкт планується реалізувати протягом 2019-2021рокiв.


 

ПРОПОЗИЦІЯ РОКУ. На засіданні депутатської комісії Ковельської міської ради з питань житлово-комунального господарства 84-річний Зіновій Шиманський розповів, що в нього у квартирі на вулиці 1-го Грудня розвалюється лоджія, скло падає вниз, і для того, щоб замовити автовишку ремонтному житлово-комунальному підприємству потрібно заплатити півтисячі гривень.

«Мені головний інженер сказав заплати 460 гривень за те, що він дасть машину на годину. А я плачу кожен місяць 238 гривень за комунальні послуги – за утримання будинку і вивіз сміття. Мені 84 роки. Важко на п’ятий поверх підніматися. Він каже: «В мене немає столярів, нема кому робити». А Степанович цей, начальник ЖЕКа: «Перепишете квартиру на мене, тоді я вам зможу допомогти», – розказав Зіновій Єрмолайович.

ПРОТІКАННЯ РОКУ. Журналісти Район.Ковель першими звернули увагу влади та контролюючих органів, що окутані їдким смородом резервуари з отруйними відходами з Ковельського ветсанзаводу уже тріщать по швах. І ці залізобетонні конструкції після капітального ремонту, який проведено фірмою «Новобуд» із села Самари Ратнівського району всього два роки тому, потекли не сьогодні, і не вчора. На ремонт їх було передбачено 1,5 мільйона гривень з бюджетів різних рівнів. 

«Ті калюжі, більше їх не буде. Там бетон і пісок, навіть якщо воно доходитиме до низу, то там залишатиметься тільки. Ми це контролюємо, я думаю, що тут не має бути загроз», – переконував начальник Ковельського управління Держпродспоживслужби Микола Король.


 

Велетенські залізобетонні конструкції на околиці Ковеля, як з’ясувалося, нікому не належить, хоча й знаходяться на території міста.

ПРОЦЕС РОКУ. На засіданні Ковельського міськрайонного суду 2 серпня прокурор Ігор Москаль наполягав на продовженні строку тримання під вартою уродженців міста Шполи Черкаської області Валерія Терехова та Володимира Кутаса (один із них раніше судимий), які вчинили під Ковелем розбійний напад під виглядом співробітників поліції на 52-річного місцевого приватного підприємця. Затримані обвинувачуються у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у позбавленні волі на строк від 8 до 15 років, та через наявність ризиків ухилення від слідства та суду.

Однак колегія суддів у складі головуючого В’ячеслава Лесика, суддів Ірини Логвинюк та Олени Восковської зважила на те, що один з розбійників має на утриманні двох неповнолітніх дітей, другий проживає спільно з матір’ю, яка потребує його допомоги, також на позитивну їхню поведінку під час судового розгляду, а тому змінила міру запобіжного заходу з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, який згодом було продовжено. Судовий процес триває й надалі.


 

РИБАЛЬСТВО РОКУ. Рибалка на озері біля села Кричевичі впіймав 24-кілограмового коропа. Це новий рекорд на Трофейному озері.

«Єєєєєє! Новий рекорд Кричевич! Короп вагою 24+ кг був зловлений позавчора Андрієм Арсенюком! Андрій його назвав Котигорошко..) Тепер маємо на Кричевичах свого Котигорошка», – йдеться у дописі.


 

САДІВНИЦТВО РОКУ. Фермер з села Мирин Ковельського району Василь Сидорук навесні 2019 року на двох гектарах землі вперше посадив три сорти екологічних кавунів. У серпні він збирав цю баштанну культуру і реалізовував на ринках області. Врожай вдався на славу – один кавун може заважити 15-17 кілограм. За словами фермера, це мала бути картопля, була внесена органіка, він «міг посіяти зерно, але вирішив щось нове».

СКУЛЬПТУРА РОКУ. Наприкінці травня перед парадним входом адміністрації Ковельського МТМО поставили абстрактний чорний монумент, який коштує понад 500 тисяч гривень. Як стверджує головний лікар Олег Самчук, скульптуру лікарні начебто подарував один із пацієнтів за врятоване життя, а виготовили її львівські майстри. Автором ідеї є викладач Львівської національної академії мистецтв Володимир Гончарук, який родом з Ковеля (закінчив ПТУ № 5). Свою роботу автор назвав «Розвитком». Хоча у чорному монументі можна побачити символ єврейського народу, юдаїзму, Ізраїлю.

Відгуки ковельчан про абстрактну скульптуру різняться, переважна більшість з них у соціальних мережах оцінюють її негативно. Люди пишуть, що біля лікувального закладу повинно бути щось позитивне, а чорний «шедевр символізує вивернуті кишені платників податків», який вночі має демонічний вигляд.


 

СПРАВЕДЛИВІСТЬ РОКУ. Ковельський міськрайонний суд виніс вирок Максиму Терлецькому та Назару Статочнюку у справі вбивства неповнолітньої мешканки Нововолинська Катерини Литкіної, яке було скоєне у ніч з 1 на 2 серпня 2016 року. Статочнюка засудили до 14,6 років позбавлення волі, Терлецького – 13,6 років. Обом врахують строк перебування під вартою. Під час засідання 26-го березня головуюча суддя Ірина Логвинюк зачитала вирок, попередньо роз’яснюючи, від яких травм загинула Катерина Литкіна. Зазначається, що їй нанесли не менше восьми ударів тупим предметом, який не був віднайдений правоохоронцями. Під час слідчого експерименту Терлецький доповів, що дівчину били битою.

ТАЛАНТ РОКУ. Восени 2019 року вихованець ковельської естрадної студії «Надія» Максим Ткачук повернувся з міжнародного конкурсу «Поверни мені музику», що зібрав на одній сцені 65 учасників. Хлопець виконував перед журі дві пісні «Плакала калина» та «Джамайка» українською мовою. Хоч і казали, що краще виконувати іноземні пісні англійською мовою, Макс здобув перемогу. Невдовзі здійсниться його мрія – він виступить на сцені у Лондоні.

УГОДА РОКУ. Міський голова Олег Кіндер підписав з приватним підприємцем Юрієм Конащуком, який колись працював його штатним консультантом, договір про виготовлення тематичних інтерактивних карт. Мова йде за послуги з обробки даних на основі інформаційних матеріалів, що надаються замовником, тобто міськвиконкомом. Вартість таких послуг, якщо вірити підписаному договору, становить 90 тисяч гривень без ПДВ.

За словами мера, виготовлення набору тематичних інтерактивних карт проводиться з метою забезпечення доступу громадськості до публічної інформації щодо об’єктів комунальної власності міста Ковеля, а темами карт є: перелік об’єктів комунальної власності; довідник підприємств, підпорядкованих Ковельській міській раді; дані про місце розміщення зупинок громадського транспорту; дані про паркування; схеми санітарного очищення міста; дані про розміщення громадських вбиралень.

ФЕСТИВАЛЬ РОКУ. 30 червня на День молоді у Ковелі з великим успіхом провели фестиваль фарб Холі, ініціатором якого був молодіжний центр «Місто ідей». Настрій учасникам піднімали Dj Mario та Dj lady M, школа танцю «M-Jump Dance School» та ведуча Альона Корнелюк. Була дискотека, танцювальний флешмоб, різні конкурси. Під час заходу «постраждав» заступник міського голови Ігор Прокопів, у якого кинули фарбою уже після того, як він зі сцени привітав усіх зі святом. Фотознімок усміхненого чиновника у фарбі було опубліковано на офіційному сайті міста.

«Ну почнемо з фарб, а далі, може, карнавал якийсь зробимо», – з оптимізмом промовив на апаратній нараді міський голова Олег Кіндер.

1

 

ФОТОСЕСІЯ РОКУ. На залізничному вокзалі у Ковелі відбулася кількагодинна фотосесія колекції одягу осінь-зима 2019-2020 дизайнерки з Луцька Оксани Зінчук. Дизайн одягу і антураж були виконані у стилі 1970-х років. Світлини робили на пероні та в залі очікування вокзалу, а також у приміському поїзді сполученням Ковель-Ізов та пасажирському – Ковель-Новоолексіївка. Працівники фешн-індустрії подякували за сприяння у проведенні вдалої фотосесії керівникам станції та депо, а залізничники у свою чергу подякували гостям із Луцька за популяризацію залізничного транспорту.

ХАБАРНИЦТВО РОКУ. У лютому співробітники СБУ затримали на хабарі головного спеціаліста відділу надання адміністративних послуг (пункт видачі дозволів «Ковель») Управління Укртрансбезпеки у Волинській області. Посадовець за найскромнішими підрахунками заробляв 50 тисяч доларів щомісяця на видачі дозволів для транспорту: вартість його «послуг» становила сто доларів США з кожного транспортного засобу. У середньому зловмисник таким чином «надавав» понад п’ятсот дозволів щомісяця. Чим завершилося слідство – невідомо.

ХАКЕРСТВО РОКУ. Двоє неповнолітніх здійснили несанкціоноване втручання в офіційний сайт Ковельської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12, виклали там фотознімки, які не стосуються діяльності цього навчального закладу, внесли зміни до написів та посилань нецензурного змісту. Поліція відразу ж відкрила кримінальне провадження і «вичислила» юних хакерів того ж дня. Хлопці в присутності своїх матерів добровільно надали поліцейським для огляду та вилучення належні їм смартфони «Prestigio» та «Nomi i5030», системний блок із надписом «HARRY», ноутбук «Asus», з яких вони здійснювали вхід на офіційний сайт школи та поширювали фотознімки і нецензурні дописи.

ХУЛІГАНСТВО РОКУ. 6 січня цього року о 03.15 годині ковельчанин справив потребу під стінами Ковельського відділу поліції. Згідно матеріалів справи, йому 26 років, проживає на вулиці Володимирській. Правопорушник до суду з’явився, свою вину визнав повністю, просив суворо не карати. Суд оштрафував його на 119 гривень.

Читайте також:

Коментарі
01 Січня 2020, 14:13
Мда... Розрекламували всіх виродків Ковеля. Особливо каліку на голову юхимука....
10 Січня 2020, 03:17
тож то не він - собака в кадрі
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024