Друга річниця патрульної поліції: 5 героїчних історій ковельських патрульних

03 Лютого 2020, 16:24
Патрульна поліція 7078
Патрульна поліція

У Ковелі відзначають другу річницю з початку роботи патрульної поліції у місті.

3 лютого 2018 року на площі перед Ковельською міською радою відбулося урочисте відкриття відділу організації несення служби Управління патрульної поліції у Волинській області. Тоді свою роботу розпочали  40 ковельських патрульних, а також 50 інспекторів з інших міст України під керівництвом Тараса Михалка.

Читайте також: У Ковелі запрацювала патрульна поліція

За цих два роки ковельську патрульну поліцію поповнювали нові люди, однак незмінною залишається користь нової служби для міста. Сьогодні ми хочемо розповісти п’ять історій із життя патрульних, які допомогли простим людям. 

 

ПАТРУЛЬНІ ВРЯТУВАЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ХОТІВ ПОВІСИТИСЯ

Це сталося у перші дні роботи патрульної поліції. 5 грудня 2018 на службу 102 у Ковелі зателефонував стурбований чоловік, який повідомив, що особа вчинила самогубство через повішення.

Читайте також: У Ковелі патрульні врятували чоловіка, який хотів повіситись

Інспектори приїхали на вулицю Брестську, де в підсобному приміщенні справді виявили людину, яка стояла на стільці з мотузкою на шиї, прикріпленою до балки. Голова й шия особи були в петлі: чоловік мав намір повіситись.

Полісмени миттєво зняли петлю з його шиї та врятували чоловіка.

«Намагались не злякати його, аби він не вчинив найгіршого... Мій напарник притримував чоловіка, а я вже знімав мотузку з шиї. Ще якісь секунди - і він би зробив задумане», – розповів інспектор патрульної поліції Андрій.

Згодом з’ясувалось, що цей же чоловік і телефонував у поліцію. Він мав ознаки сп’яніння та говорив, що не хоче жити.

Інспектори повідомили про випадок відповідні служби та медиків.

 

КОВЕЛЬСЬКІ ПАТРУЛЬНІ ДОПОМОГЛИ ДВОМ МАЛОЛІТНІМ БРАТАМ

 

«Двоє хлопчиків зупиняють попутні автомобілі на трасі з Ковеля до Луцька, потрібна допомога поліції»,  – таке повідомлення 4 березня 2019 року отримали ковельські інспектори.

Поліцейські негайно прибули на об’їзну біля Ковеля, де виявили двох малолітніх дітей та небайдужих громадян, які, помітивши хлопців, повідомили на 102.

Патрульні поспілкувались з ними та з’ясували, що ті втекли з реабілітаційного центру в Ковелі і направлялись до свого села, що в Ковельському районі, за 50 кілометрів.

Один з хлопців був без верхнього одягу.

Інспектори втішили малих, провели профілактичну розмову та переконали, що їм краще повернутись назад, до центру, де за ними гарно доглядають і добре годують. Коли ж сімейні проблеми залагодяться, вони повернуться додому.

Двоє братів послухали патрульних та повернулись з ними в центр, де їх уже розшукували і чекали.

«На жаль, хлопці сумують за домом, але там мати зловживає алкоголем, вирішується питання, щоб передати їх батьку. Наразі цим питанням займається підрозділ ювенальної превенції. Окремо дякуємо небайдужим громадянам, які зупинились і викликали поліцію, пригостили дітей смаколиками та потім телефонували й цікавились долею дітей. Брати навіть ризикували потрапити під колеса автомобіля, але, на щастя, цього не сталось. Наразі в центрі вони мають належний догляд», – повідомив тоді інспектор патрульної поліції Волині Іван Сливка.

Іван Сливка
Іван Сливка

 

Читайте також: У Ковелі двоє дітей втекли із реабілітаційного центру

«Ці діти пояснили, що вони попросилися у туалет під час занять, вийшли на дорогу, зупинили машину – фуру далекобійника. Водія нам не вдалося встановити, оскільки він звернув і поїхав», – згадує зараз Іван.

На питання чи відчуває себе патрульний героєм, він каже, що це був його обов’язок, як поліцейського.

«Сказати, що прямо героєм… це слово таке. Не знаю навіть, як пояснити. Але у таких ситуаціях ти розумієш, що ти не дарма тут працюєш. Не дарма служиш, розумієш, що все таки допомога, якась від нас є і в таких ситуаціях проста людина самостійно не змогла б допомогти», – каже Іван Сливка.

Іван Сливка
Іван Сливка

 

Патрульний також дав поради, як діяти простим людям у схожих ситуаціях.

«У першу чергу запитати, де дитина живе, як звати, можливо, поруч є дорослі, батьки, які можуть підтвердити таку інформацію. Якщо вони не можуть такого зробити або дитина не може назвати, звідки вона, і не може пояснити, як вона опинилася на цьому місці без дорослих, відповідно, вже краще робити реєстрацію на скорочений номер екстреного виклику поліції 102, далі вже буде поліція розбиратися по факту. Але самим краще будь-кому дитину не віддавати. Якщо ми вже розбираємося, то ми вимагаємо підтверджуючі документи, що дійсно ці діти є саме тієї людини – батьків чи інших дорослих. Просто так на довіру йти не можна», – зазначає патрульний. 

Також патрульний прокоментував, як діяти у ситуації, коли ви стали свідками, що батьки або інші дорослі застосовують до дітей грубу фізичну силу (насильство). 

«У таких ситуаціях краще прямо на конфлікт не йти, але можна сказати і попередити батьків, що якщо ви не припините, то ми теж будемо реєструвати на 102, відповідно, тоді, ми вже маємо розбиратися на місці», – пояснює Іван Сливка. 

Патрульний погоджується, що у таких ситуаціях важлива громадянська свідомість, і не можна проходити повз, коли дитина зазнає фізичного або морального насилля.

«Просто пройти повз і просто подивитися, коли батьки б’ють своїх дітей, це як мінімум не правильно. І байдужість громадян – це є не людське відношення. Громадяни так само, як і поліцейські, мають право реагувати на різні факти вчинення адміністративного або кримінального правопорушення. Але вони повідомляють нас, коли є така ситуація, тому можна не просто пройти повз і зателефонувати, сказати: «Я бачив, приїдьте, розберіться». Бажано дочекатися нас, насамперед, попередити батьків, що я викличу поліцію, і дочекатися на місці події, аби надати пояснення. Це дуже важливо», – зазначив патрульний.

У ситуаціях, коли діти тікають з дому, патрульний радить батькам в першу чергу самостійно спробувати відшукати дитину, зателефонувати близьким і розпитатися, куди вона могла піти.

«Спочатку треба розібратися максимально самому, якщо вже не можна, то звичайно треба сповіщати про те, що сталася така ситуація», – сказав Іван Сливка. 

 

Іван Сливка
Іван Сливка

 

ЖІНКА З РОЗБИТОЮ ГОЛОВОЮ У ПІД’ЇЗДІ

 

12 березня 2019 року, близько 18 години, з вулиці Володимирської у Ковелі патрульні отримали повідомлення про тілесні ушкодження. Жінка нерозбірливо сказала, що її побили і кинула слухавку.

Патрульним швидко передали це завдання, і за кілька хвилин ті були на місці. Картина, яку застали, виявилась невтішною: у жінки була відкрита рана голови, з якої йшла масивна кровотеча. До того ж вона час від часу втрачала свідомість. Патрульні негайно викликали медиків, а там часом наклали потерпілій для зупинення крові тугу пов’язку та перевернули на бік і так притримували до прибуття швидкої допомоги.

«Уся необхідна домедична допомога була надана в повному обсязі. Поки за 10 хвилин прибули медики, життя 31-річної жінки було врятоване. Її шпиталізували до міської лікарні Ковеля», – розповів тоді командир взводу Сергій Лещук

Читайте також: У Ковелі побили жінку і покинули стікати кров'ю

 

 


 

За словами Сергія, у таких випадках потрібно, окрім екстреної медичної допомоги, викликати і патрульних, оскільки поліцейські можуть швидше прибути до місця трагедії.

«Поліція може швидше прибути, оскільки постійно їздить і патрулює по місту. Може бути ближчою до даного місця, до даного під’їзду…  Так само у той момент треба викликати екстрену медичну допомогу», – каже Сергій Лещук.

У роботі цього патрульного є багато історій про допомогу людям. Серед таких – історія про пошук чоловіка, в якого були проблеми з пам'яттю.

«Зателефонував чоловік і зазначив, що його рідний брат хворіє, проблеми з пам’яттю, він забуває і десь пішов з дому, зник у невідомому напрямку. Ми отримали це орієнтування. І буквально десь протягом години, в іншому кінці міста, ми виявили даного громадянина, якому в той момент вже було трішки холодно. Він вже там замерзав. Ми його забрали у службовий автомобіль і передали у Ковельський відділ поліції для того, щоб вже далі по нього приїхав брат. Нам він дуже подякував», – згадує Сергій.

На питання, чи відчуває він себе героєм у таких ситуаціях, поліцейський відповідає, що ні, оскільки це обов’язок патрульних.

«Це наш обов’язок як працівників поліції. Для цього ми і прийшли сюди служити, щоб у таких ситуаціях людям допомагати», – сказав Сергій Лещук. 

 


 

 

У КОВЕЛІ ПАТРУЛЬНІ ВРЯТУВАЛИ ВОДІЯ, ЯКИЙ ЗЛЕТІВ У КЮВЕТ

 

12 травня 2019 року на вулиці Незалежності у Ковелі, патрульні Олег Ющик і Тарас Шевчик виявили «Opel Combo», що зіткнувся з огорожею. Швидко вибігли, побачили, що в чоловіка за кермом стався напад епілепсії. Не гаючи ні секунди, надали домедичну допомогу, витягли з автомобіля, поклали у стабільне положення, аби голова не була закинута, і тримали так до приїзду швидкої, підтримуючи.

 

Тарас Шевчик
Тарас Шевчик

 

Саме завдяки цим діям життя 46-річного чоловіка було врятоване, це підтвердили й медики.

Згодом поліцейські встановили, що водієві стало зле під час руху, він зіткнувся з дерев’яною огорожею, далі з двома автомобілями, виїхав на зустрічну смугу та з’їхав у кювет, пошкодивши металевий паркан.

Цього дня на вулиці було багато людей, у тому числі, дітей, тому наслідки такої ДТП могли бути ще гіршими.

Читайте також: У Ковелі патрульні врятували водія, якому різко стало зле

 

 

Олег Ющик
Олег Ющик

 

Патрульний Тарас Шевчик згадує, що це сталося, коли правоохоронці направлялися на охорону громадського порядку під час футбольного матчу. Після порятунку люди подякували патрульним за те, що вони надали домедичну допомогу. 

Він також надав рекомендації, як діяти у випадках, коли ви побачили, що водію стало погано за кермом автомобіля.

«Намагатися відкрити вікно автомобіля, щоб був потік свіжого повітря. Якось розворушити водія, щоб він розворушився і прийшов до тями. Викликати екстрену медичну допомогу. Працівники медичної служби нададуть допомогу, як слід», – зазначив Тарас.  

 


 

 

ПОЛІЦЕЙСЬКА ДОПОМОГЛА ЗНАЙТИ ВИКРАДЕНИЙ АВТОМОБІЛЬ

 

Вранці 19 травня 2019 року до поліції надійшла заява про викрадення автомобіля «Фольксваген Пасат Б2», синього кольору, який стояв на узбіччі біля будинку на вулиці Бенделіані у Ковелі.

Сума збитку становила 80 тисяч гривень. 

Пізніше екіпаж патрульної поліції, у складі якого була Дарія Черкашина, на вулиці Фестивальній знайшов автомобіль марки «Фольксваген Пасат Б2», синього кольору, з пошкодженим правим переднім склом дверки та замком запалювання. 

На автомобілі виявили сліди рукавиць викрадача. 

Після цього авто помістили на майданчик для тимчасового зберігання транспортних засобів і відкрили кримінальне провадження.

Читайте також:

Текст Олени КЛИНОВОЇ

Фото Іванки МОРОЗ

Коментарі
09 Лютого 2020, 11:06
За 5 років не має що сказати..........
09 Лютого 2020, 11:10
.... і це всі херойства і досягнення…? в такому форматі я більше добрих справ зробив ! Просто сором , за весь час і сказати не має що ………
13 Березня 2020, 23:11
а скільки людей постраждали через непрофесійність ,скільки постраждали за двінком - за замовленням ????
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром