Багатодітна сім’я з Ковельщини ніяк не може отримати землю для господарювання. ДОКУМЕНТ, ВІДЕО

11 Лютого 2020, 16:00
Земля / Фото ілюстративне 5625
Земля / Фото ілюстративне

Через безвідповідальність сільської влади багатодітна сім’я з Гішина не може використати своє конституційне право на землю.

Уже тривалий час мешканець села Гішин Ковельського району Віталій Василенко просить в депутатів надати два гектари землі під особисте селянське господарство, як це передбачено статтею 121 Земельного кодексу України. Журналісту видання Район.Ковель він показує схему, де хоче взяти землю.

Односельці спочатку допитувалися, як саме господарюватиме, і чи буде щось там будувати. На сходах деякі люди виступили категорично проти виділення землі. Кілька разів земельне питання розглядалося на сесії Доротищенської сільради, до якої входить гішинська громада, але прийняття позитивного рішення депутати «провалювали» – не вистачало «голосів».

«Згідно чинного законодавства, я маю право на отримання безкоштовно до двох гектарів земель запасу. У мене багатодітна сім’я. Маю тракторець. Хотів би вчити своїх дітей, як господарювати на землі, як дати собі ради, як виживати», – говорить Віталій Василенко.

25 жовтня 2019 року сесія таки надає йому дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення на околиці села двох гектарів землі під особисте селянське господарство. Рішення підписує сільська голова Ніна Лукашик.


 

Віталій Василенко замовив виготовлення технічної документації, що вартує чималих коштів. І тут раптом, наче сніг на голову, почув від сільських чиновників, що надана земля перебуває в межах водно-болотного фонду, а тому господарювати тут, згідно норм чинного законодавства, не можна. Хіба цього до прийняття рішення не знав землевпорядник сільради Анатолій Прадійчук?

Для скасування «скандального» рішення на 8 годину ранку 15 січня цього року скликається позачергова сесія Доротищенської сільської ради. Звичайно, запрошують Віталія Василенка. Приїхав на сесію і голова Ковельської районної ради Андрій Броїло, який з 2006 по 2010 роки був тут сільським головою.

На сесійному засіданні землевпорядник розповідав про водно-болотний фонд, а заявник питався в нього, чому не можна отримати наділ поруч з цим фондом? Схилившись над схемою, вони до спільного знаменника так і не доходять.

«Людина уже понесла затрати. Зараз є проблема. Або вирішується в судовому порядку, або ви вирішуєте тут. У нас недавно була така ситуація по Тойкуту набагато складніша, ніж ваша, але вирішили самі депутати. Треба не втікати від відповідальності. Так, неприємно, але вирішувати треба вам. Для сільської ради, якщо буде судовий позов, доведеться повертати громадянину Василенку витрачені кошти», – зауважив депутатам Андрій Броїло.

У відповідь Віталій Василенко мовив, що депутатський корпус не погоджується на компромісне рішення – на інвентаризацію тих земель.

«Ну мусять погодитися. Є якесь непорозуміння. Кажуть, що там буде свинарник якийсь будувати. Щоб свинарник будувати, треба купу дозвільних документів… Невже ви у селі не можете дійти згоди?!», – присоромив земляків Андрій Броїло.

За словами землевпорядника сільради, компроміс може бути тільки тоді, коли проведуть інвентаризацію землі за кошти зацікавлених осіб.

«Сільська рада робити цього не буде. Це тільки можна за кошти заінтересованих осіб, хто хоче взяти. Проведеться інвентаризація, переведеться в землі, які можна буде надати для ведення особистого селянського господарства. І тільки таким макаром можна буде цього… На сьогоднішній день інакше ніяк не буде. Якщо на тих два гектари, що ми надали громадянину Василенку, він зробить за свій кошт інвентаризацію, йому можна буде надати цю земельну ділянку», – пояснив Анатолій Прадійчук.

Зрештою, депутати погодилися скасувати рішення від 25 жовтня, але за умови, що в разі проведення інвентаризації землі заявник отримає першочергове право на розробку проєкту землеустрою цієї самої земельної ділянки.

Коли ж Віталій Василенко отримав «на руки» рішення від 15 січня, то побачив, що його зміст перекручено: чітко не вказано причину скасування рішення від 25 жовтня і не зазначено першочергове право на отримання дозволу на розробку проєкту землеустрою. По суті, сільські чиновники на свій лад сформулювали депутатське волевиявлення.


 

«Я запитав голову сільської ради Лукашик Ніну Степанівну: «Чому чітко не вказана причина скасування дозволу? Чому не вказана можливість першочергово отримати цей дозвіл?» Як ви думаєте, що вона мені відповіла? «То давайте ми передрукуємо», – сказала голова сільради. Але передруковувати рішення ніхто не став. Хто мені може пояснити, за якими законами живе сільська влада? Захотіли – надали дозвіл, захотіли – його скасували. Не подобається – передрукуємо! Як казав один із депутатів на сесії сільради: «Хто більше заплатить», – розчаровано мовить Віталій Василенко.

За словами Віталія Володимировича, з приводу безвідповідальних дій сільської влади він готує і буде подавати звернення до правоохоронних органів.

Коментарі
12 Лютого 2020, 10:39
Уже й болота без хабаря не дають...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024