«Амбіції важливіші за долю наших народів», – Іван Мирка про лист президента Польщі щодо Волинську різню

08 Липня 2020, 15:51
3496

Президент Польщі Анджей Дуда надіслав лист до «учасників заходів із вшанування 77-річчя Волинського злочину в Луцьку, Павлівці та Гуті Пеняцькій».

Тест опублікувало Посольство Республіка Польша в Україні на своєму офіційному сайті 5 липня.

Переклад документу з’явився наступного дня у виданні Монітор Волинський, який фінансує Канцелярія голови Ради міністрів РП у рамках державної підтримки Полонії та поляків за кордоном (саме цей переклад використовуємо у матеріалі). Редакція Район.Історія вбачає у листі Дуди цілий ряд маніпуляцій та історичних фейків. Але щоб не бути голослівними, видання звернулося до фахівців, і представляємо детальний розбір щодо фактажу, викладеного у тексті. Лист ми читали разом з кандидаткою історичних наук, представницею Українського інституту національної пам’яті Лесею Бондарук. 

На даний лист у Facebook відреагував волинський політик Іван Мирка.

Далі публікуємо допис без змін.


Читаю Район.Історія і злегка, як то кажуть, стурбований.

ДУДА ###!

ДА, поясню.

В моїй сімї, в мами, живе Кулачок Анастасія Павлівна. Їй далеко за 90. Вона з села Гончий Брід, саме в тому селі, де до нас заїжав Петро Порошенко на відзначення цих подій. Вона є живим свідком. І її розповідь, занотована істориками. А саме коротенька вирізка, що я вам розповім, говорить про те наскільки ця подія насправді була спровокована, наскільки трагічна, наскільки родинна і, основне, якою соломинкою ми скріпили нашу дружбу через біль і розпуку.

Село Гончий Брід, Ковельський район. Групу польських піших очолював офіцер на коні, котрий добре знав село і мою бабусю. Хата за хатою стогнала і горіла. Наш прадід, вибравши момент почав втікати в напрямку Дрозднів. І був застрелений в спину.

Офіцер, вказуючи на бабину хату, зупинив піхоту словами: «Не забівай, тут лише одні сіроти!».

Так моя бабуся вижила і, врешті, на світі є я.

Наш Папа (а в мені по батькові тече кров грекокатолика) на Львівських полях молився за Україну, за мир між нашими народами. І від його слів «дощ лиє, діти ростуть» завмирало і моє серце.

Це ж треба, щоб затішити свій електорат, пан Дуда, в т.ч. незважаючи на тісні звязки волинян і любельців, дозволяє собі таку милу москві Х....нЮ! Невже йому, заради перемоги на президентських виборах, свої амбіції важливіші за долю наших народів. Так, важливіші, і він запускаю чергову хвилю.

Але ми українці і поляки переживемо і це.

Цей факт вчить. Дружба з сусідам міцна настільки, наскільки міцний ти сам.

Щиро бажаю Рафалу Тшасковському перемоги на виборах. Ось вирізка з інтервю.

«4. Чи Сейм РП повинен засудити депортацію українців у рамках акції «Вісла» та визнати її комуністичним злочином? Чи ви підтримали або ініціювали би законодавчі рішення, які би дозволили повернути виселеним українцями їхні землі або, якщо це неможливо, – виплатити компенсації?

Змішування політики та історії – це рецепт для створення неприємностей. Комуністичні злочини, зокрема вчинені щодо української спільноти, відомі та детально задокументовані. Останнім роками і поляки, й українці доклали багато зусиль, аби досягти довготривалого примирення, що спирається на болючий для обох сторін іспит сумління.

Щодо проблеми реприватизації, повернення розграбованого комуністичною владою майна – бо я так розумію це питання – воно виходить поза рамки польсько-українських відносин. Наслідки протиправної діяльності комуністів понад 70-річної давнини стосуються і поляків, й українців. Ми у Варшаві особливо добре знаємо, яка це проблема – постійні юридичні суперечки щодо права власності. Я добиватимуся від уряду та парламентської більшості ухвалення закону про реприватизацію.

5. В останні роки в Польщі було знищено багато українських місць пам’яті. Як, на вашу думку, можна уникнути таких ситуацій у майбутньому?

Знищення слідів пам’яті заслуговує на осуд. Це стосується будь-яких слідів пам’яті: українських у Польщі, польських в Україні. Державні інституції повинні стежити за дотриманням закону та не допускати вандалізму. Повага, діалог і примирення – це єдиний шлях. Ми не змінимо історію, зносячи пам’ятники, так можна лише отруїти сьогодення.

6. Як слід вирішити питання українських нелегальних місць пам’яті в Польщі та польських – в Україні?

Я не впевнений, що правильно розумію це питання. Треба дотримуватися закону. І треба поважати вразливість суспільства. Нелегальні, провокативні дії ніколи не приносять нічого хорошого.

7. Що було би пріоритетом вашої закордонної політики щодо України?
Я вірю, що стабільність та добробут України означають безпеку та добробут Польщі, тому наші українські друзі завжди зможуть розраховувати на мою підтримку. Я би також хотів, аби Польща знову стала речником з українських справ у Європі – як президент я буду цього добиватися».

Волинський політик

ІВАН МИРКА

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024