Два Щучини і місто залізничників: чи стане колишній «Локомотив» Ковель Ареною

02 Грудня 2020, 17:15
Майбутні трибуни ковельського стадіону 14409
Майбутні трибуни ковельського стадіону

За гроші Європейського Союзу місто отримало шанс відреставрувати один з найстаріших і найвідоміших ковельчанам об'єктів – колишній стадіон «Локомотив». Майже усю суму для проведення робіт місто отримало саме з ЄС. Стадіон мав стати найбільшою ареною міста й туристичним магнітом Волині. Однак пандемія коронавірусу внесла свої корективи у план реконструкції. Виявилося, що й грошей замало.

Кошторисна вартість реконструкції – понад 100 мільйонів гривень. Кошторисна вартість будівництва – 32,5 мільйона гривень. Саме на це Ковель отримав європейські гроші – 821 тисячу євро. Решту необхідних коштів виділяли з бюджету міста.

У 2018 році Ковель розпочав реалізацію спільного міжнародного проєкту «Транснаціональні центри діалогу культур» у рамках програми транскордонного співробітництва Європейського сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Партнерами стали два міста з однаковою назвою – Щучин. Одне з них знаходиться в Польщі, інше – в Білорусі.

Проєкт реконструкції «Локомотиву» на програму співпраці підготувала і подала громадська організація «Волинська агенція із залучення інвестицій».

Передбачали будівництво на основі чинних спортивних об’єктів спеціальних культурних центрів. У Ковелі його будують на базі стадіону «Локомотив», який відомий своєю давньою історією. У місті ж сподівалися, що завдяки проєкту запрацює не лише центр діалогу, а й славнозвісна спортивна арена. 

Про те, чи здійсняться очікування містян, журналісти Район.in.ua дізналися у директора Транскордонного центру діалогу культур Юрія Конащука. Під час екскурсії об’єктом він розповів про етапи будівництва, призначення центру та про «підводні камені» реалізації цього проєкту.

Проєкт ЄЄ передбачає не тільки будівництво Транскордонного центру діалогу культур, а й інші заходи з обміну делегаціями, досвідом, промоцію проєкту. Однак основна сума гранту йде саме на будівництво Центру – 821 тисяча євро. Сума коштів ЄС є фіксованою у євро, а всі інші необхідні витрати йдуть за рахунок міського бюджету.

Сума договору будівельного підряду з реконструкції підтрибунних приміщень колишнього стадіону «Локомотив» становить 32,5 мільйона гривень, до складу яких входить як 821 тисяча євро від ЄС, так і кошти з міського бюджету. Усі інші витрати – виключно за рахунок міського бюджету.

Окремо реалізується проєкт будівництва нових мереж (вода, каналізація, електро-, тепло- постачання, благоустрій прилеглої території), без яких належне функціонування Центру діалогу культур неможливе. Вартість проєкту за договором будівельного підряду 38,8 мільйона гривень.

Додатково в планах на 2021 рік є пошук джерел фінансування щодо реконструкції спортивного ядра колишнього стадіону «Локомотив»: будівництво футбольного поля з системами дренажу та автополиву, легкоатлетичними секторами та біговими доріжками. Проєктна вартість – 24 мільйони гривень.

                                                        

 

Історія ковельського стадіону

 

Стадіон «Локомотив» для корінних ковельчан – унікальна культурна пам’ятка. Його історія бере початок із довоєнних часів.

Однойменну арену збудували у 1933 році за сприянням польської влади. У 1950 році її почали обладнувати, а вже за рік провели перший футбольний матч.

У 60-70-х роках тодішнє керівництво вирішило реконструювати стадіон. Багато підприємств надавали безкоштовну допомогу будівельникам. До зведення нової арени були причетні й запеклі футбольні фанати: начальник ковельського залізничного вузла зв’язку Михайло Таракан і місцевий партійний діяч Іван Дудко. Свій талант проявив також тодішній директор «Локомотиву» Неофіт Колодійчук.

Після футбольного матчу на ковельському «Локомотиві»
Після футбольного матчу на ковельському «Локомотиві»

Відкриття арени відбулося 6 липня 1972 року і збіглося з Днем міста. У ті часи на стадіоні проводили футбольні поєдинки республіканського й обласного рівнів, туди приїжджали навіть гравці київського «Динамо». Після розпаду Радянського Союзу стадіон почав занепадати. Грошей на його реконструкцію бракувало.

Ковельчани пам’ятали, як стадіон був їхньою гордістю і бачили, як він перетворювався на руїну. Влада намагалася знайти інвесторів, а люди створювали рух за його відновлення.

На найбільш важливі ігри збиралися повні трибуни «Локомотиву»
На найбільш важливі ігри збиралися повні трибуни «Локомотиву»

 

Відновлення стадіону

 

Шанс відродитися спортивна арена отримала наприкінці 2017 року. Саме тоді затвердили Проєкт Створення Центру діалогу культур на базі вже чинного стадіону. Реалізацію міжнародного проєкту «Транскордонні центри діалогу культур Польща-Білорусь-Україна» розпочали наступного року.  

Масштабні роботи поділили на чотири етапи, й вже наприкінці травня 2020 будівельні бригади виконали значний об’єм замовлення.

Перший – передбачав  реконструкцію підтрибунних приміщень стадіону. Ковель отримав 90% необхідних коштів від Європейського Союзу у рамках програми Транскордонного співробітництва. Решту – виділив з міського бюджету.

Другий етап – передбачав нове будівництво мереж електропостачання, водопостачання, каналізації. Як зазначив директор, обидва етапи реалізуються паралельно.

За його словами, значні неприємності на будівництві розпочалися у березні – після введення карантинних обмежень. Тоді роботи на об’єкті припинилися. Відтак довелося знову налагоджувати зв’язки з постачальниками.

«Та на цьому виклики не закінчилися. Чимало коштів ми втратили через коливання курсу валют. Ковідні обмеження вплинули на бюджет. Акти виконаних робіт були здані, але у казначействі фізично не могли знайти гроші, аби заплатити. Ми змушені були шукати вихід із ситуації: закуповували дешевші матеріали. Будівництво значно затягнулося», – розповів Юрій Конащук. 

Наразі роботи знову перепинили через відсутність опалення на об’єкті. Станція електропостачання вже готова, проте Волиньобленерго досі не запустило її. Директор каже, що аби продовжувати внутрішні роботи, необхідно підтримувати температурний режим. І якщо увімкнути опалення найближчим часом не вдасться, то доведеться купувати спеціальні обігрівачі.

Керівник зізнався, що наразі чимало ковельчан вважають будівництво транскордонного центру марнотратством. За його словами, реконструкція об’єкту у Ковелі й справді дорожча, ніж у сусідній Білорусі.

«Білорусь зробила косметичний ремонт. Польща збудувала об’єкт з нуля. Ми обрали зовсім інший шлях – шлях відродження «Локомотиву». Якби ми будували його виключно на гроші гранду ЄС, то центр був би зовсім іншим: без зали для танцюристів та для конференцій, без приміщення для станції юних туристів. Так, це було би дешевше. Але не краще», – прокоментував Юрій Конащук.

 

Майбутнє стадіону

 

Зараз на місці колишнього «Локомотиву» – Центр діалогу культур імені Гатьманів Ружинських. Будівництво тут спортивної арени поки що залишається в планах. Проте у перспективах розвитку Центру вказано, що влаштування бігових доріжок, будівництво футбольного поля, легкоатлетичних секторів та інших елементів спортивного ядра передбачають у третьому етапі реконструкції. Однак на його виконання необхідно залучити додаткові інвестиції.

Наразі місцева влада розраховує отримати державну субвенцію. Цьогоріч вдалося скласти необхідний для цього пакет документів. І, за словами Юрія Конащука, рішення Державного фонду регіонального розвитку, вони очікують наступного місяця.

Нині у Центрі діалогу культур працює двоє людей: директор та бухгалтер. У майбутньому до штату працівників планують залучити до 30 осіб. Утримання центру дороге, тому, окрім коштів міського бюджету, шукатимуть додаткові джерела фінансування.

Імовірно, вільні приміщення здаватимуть в оренду. У холі центру відкриють невелику кав’ярню, але значного зиску від цього він не отримає. Так вважає Юрій Конащук. Отримати дохід планують, надаючи платні послуги відвідувачам. Передбачають встановлення кас для продажу квитків. Проте директор переконаний, що це поки недоречно та неактуально.

«Я сумніваюся що протягом ще 5-10 років тут проводитимуться акції,  за які можна брати гроші. Припустимо, тут відбуватиметься святкування Дня міста. Невже за це ковельчани муситимуть платити?», – підкреслив Юрій Конащук.

Як директор Центру, він запевняє, що у майбутньому цей об’єкт допоможе зміцнити зв’язки між країнами-партерами, зацікавити туристів та інвесторів, покращити культурне життя у місті, популяризувати та поширювати українські традиції. У Центрі проводитимуть міжнародні семінари, зустрічі та культурні заходи, які дозволять місту стати впізнаваним та відомим. 

Наразі назви «Локомотив» більше немає. У всіх документах вказаний лише Транскордонний центр діалогу культур імені Гетьманів Ружинських. Та, як підкреслив директор, у пам’яті більшості ковельчан це і наділі буде їхній славнозвісний та унікальний стадіон. 








[img]22_lokomotiv-4.jpg[/img

Читайте також на тему:

Олена ШВИДНЮК

Коментарі
02 Грудня 2020, 21:26
Вибори пройшли, і стадіону грошів забракло. А як ті, що піарились в мери міста та депутати. Пропали.
03 Грудня 2020, 10:32
Кнопа забери свою будку з нашого двору з дитячого майданчику
03 Грудня 2020, 15:10
Вже побудували, а у Ковелі Кіндер з Конащуком розікрали. Як завжди!
03 Грудня 2020, 20:37
Чому цей лисий досі не у тютьмі?
06 Грудня 2020, 10:56
Труна без кишень казав я Кіндеру та Кнопі
29 Січня 2021, 09:52
ГРІШ ЦІНА ВАМ КЕРІВНИКАМ БУДЕ ЯКЩО ЗНОВУ ЗАКОПАЄТЕ ПРОЕКТ
29 Січня 2021, 09:54
ГРІШ ЦІНА ВАМ ЯК КЕРІВНИКАМ БУДЕ ЯКЩО ЗНОВУ ЗАКО<br/>ПАЄТЕ ПРОЕКТ
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024