Восьмеро сучасних митців, якими пишається Ковель

31 Березня 2021, 18:43
17845

Від ікон до абстрактних композицій, від різьбленого дерева до фелтингу — ці ковельські художники змушують красу завмирати в їхніх творах. 

У Ковелі немає свого Лувру чи галереї Уффіці. Однак є чимало митців, які творять неповторний образ світу й міста, в якому живуть. Їхні роботи знають і цінують далеко за межами міста й області, ба навіть України. Мешканці Ковеля можуть побачити їхні твори у міській галереї мистецтв у приміщення старої аптеки Фрідріксона.

Розповімо сьогодні про вісьмох ковельських художників: Івана Панасюка, Віктора Бурчака, Миколу Гончарука, Василя Королюка, Олену Цьомик, Оксану Цюп’яшук, Альону Федік та Ларису Іщук. Вони працюють у різних напрямах — від масивних вирізьблених дерев'яних картин до живопису та офорту. 

 

Іван Панасюк

Голова Ковельського відділення Українського фонду культури, колишній викладач ковельського ПТУ №5, різьбяр по дереву, художник. Його улюблена тематика — козацькі та народні українські мотиви.

Роботи Івана Панасюка експонувалися в Польщі, Італії та США. Люди з Ізраїлю зголошувались придбати його твори. Майстер також створив скульптуру Ісуса Христа для замовниці із Греції. У 2014 році продавав картини, щоб зібрати кошти для військових, які боронять Україну на фронті. В авторській техніці виконав скульптурну композицію «Той, що встає з колін». Робота філософська, трагічна, але з надією на позитивне завершення. Адже в образі «Того, що встає» – воїн, котрий упродовж віків бореться за волю України.

«Мені здається, що культура геть загинається, творити ніхто не хоче. Я бачу, що багато наших художників, кілька разів організувавши виставки, швидко перестали, бо їм не цікаво. Немає конкуренції. Художники – це народ творчий, неординарний, ми на своїй хвилі і ми не можемо зрозуміти тракториста чи ще когось», — каже Іван Панасюк.

Читайте також: Симфонія стін: Волинська філармонія 80 років дає концерти без власного залу

1
Іван Панасюк
Іван Панасюк

1


1

1

 

Віктор Бурчак

 

Член Національної спілки художників України, працює в техніці класичного вітража та Тіффані з 1983 року. Навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва.

Віктор Бурчак оформив 280 вітражів у Польщі і 35 в Україні. Здебільшого його роботи мають релігійну тематику. Зокрема, у польському Хелмі можна побачити вітражі «Трійця» і «Сходження Святого Духа». У місті Кутно-Дибув — «Святий Паллотті», «Різдво», «Мати Божа Фатимська» та багато інших.

У Ковелі роботи майстра можна побачити у Свято-Троїцькому соборі. Це вітражі «Спаситель у Славі» і «Матір Божа Державницька».

Читайте також: Весна буде пізньою. «Околопоет» Ніколассон впускає у своє життя


1
Віктор Бурчак
Віктор Бурчак

1

1

1


1

1

1

1

 

 

Микола Гончарук

 

Самодіяльний художник із Колодяжного. Окрім живопису та різьблення по дереву, майстер займається художньою обробкою природних форм.

Різьбяр по дереву за фахом, Микола Гончарук має багатолітній досвід роботи. На одній із виставок можна було побачити його дипломну роботу в Ковельському ПТУ №5 майже двадцятирічної давнини.

У творчості переважає релігійна та пейзажна тематика. У його картинах та скульптурах відчуваєш не лише міфологію «Лісової пісні», а особливий колодяжненський дух.

«Малювати пейзажі, напевне, легше, ніж писати портрет. Це не лише зовнішність людини, риси її обличчя. Це й характер, який треба передати художніми засобами. Це вже складніше завдання», — каже художник.

 


1
Микола Гончарук
Микола Гончарук

1

1

1

1

1

 

 

Василь Королюк 

 

Молодий художник, який живе з родиною у селі Білин Ковельського району. Позаторік у Ковелі вперше провели виставку його робіт, а влітку 2020-го в Луцьку в межах проєкту «Крок на шляху мистецтва» експозиція була розміщена в приміщенні арт-кафе «Стоп-кадр». Тут вони отримали чимало позитивних відгуків.

Василь Королюк не раз був учасником колективних виставок місцевих майстрів. Раніше його живопис тяжів до реалізму. Автор малював сільські та міські пейзажі, пробував себе у мариністиці. Зараз експериментує у різних техніках та напрямах. Переважають абстрактні роботи, що вражають вибухом кольору, експресією та композицією. Також пробував себе в іконописі, але швидко зрозумів, що це не його.

«Роботи з’являються невимушено і спонтанно, коли просто займаєшся домашніми справами. І те, що задумувалось, інколи на полотні може завершитись зовсім іншим результатом. Натхнення у творчості додають родина, друзі, бажання перенести свої думки на полотно», — каже Василь Королюк.

Читайте також: «Гармидер» під час карантину: театр як шанс виговоритись

1
Василь Королюк 
Василь Королюк 

1

1

1


1

 

Олена Цьомик 

 

Художниця, ініціаторка багатьох мистецьких заходів. Із 1991 року очолює Ковельську дитячу художню школу імені Андроника Лазарчука. Займається живописом, графікою, архітектурними проєктами, а також фотографією.

Батьки мисткині родом із Ростовської області Росії, а вона народилася у місті Макіївка на Донеччині, яке зараз окуповане Росією. Усі в родині мають українські прізвища, тому художниця називає себе донською козачкою.

Крім роботи у школі, Олена Цьомик знаходить можливість займатися творчістю. Її роботи прикрашають картинні галереї та православні святині. Односельці чоловіка із захопленням розповідають, що прикрасили її художніми роботами храм Різдва Пресвятої Богородиці у Білині.

Вона є авторкою пам’ятника жертвам Другої світової війни, дизайну інтер’єрів ресторану «Ковель» та кафе «Золотий ключик», розписів Андріївської церкви та іконостасів у Білинській церкві та у храмі Дмитра Солунського. Однією з останніх відомих її робіт є пам’ятник «Борцям за волю України», який встановили у серпні 2016 року на бульварі Лесі Українки у Ковелі.

 




1

 

Оксана Цюп'яшук

 

Художниця, яка вже понад двадцять років поєднує живопис і викладання. Керує гуртком «Чарівний пензлик» у міському Палаці учнівської молоді, а також викладає в арт-студії «СвітОк».

Сама художниця каже, що малювати — це як писати вірші. Тому живопис для неї — поезія, яку бачать. Нині її картини експонуються на багатьох художніх виставках, зберігаються в приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном.

Потяг до малювання Оксана Цюп’яшук відчула з дитинства. Батьки підтримали захоплення доньки. Азів художнього ремесла навчалась у Ковельській художній школі, а згодом у Волинському державному університеті.

Мисткиня займається акриловим, олійним живописом і графікою. Багато в неї пастельних творів. Вона працює в техніках розпису на склі, батику, флористики, писанкарства, займається настінним розписом інтер’єрів. Улюблені жанри — натюрморт та пейзаж.

«Ковельчанка, яка найбільше малює рідне місто. Непримітна вулиця з допомогою її пензля стає колоритною, набуває особливого забарвлення, і ми ще більше любимо свій Ковель», — каже про Оксану Цюп'яшук художниця Олена Цьомик.

 

1
Оксана Цюп'яшук
Оксана Цюп'яшук

1

 

Альона Федік 

 

Художниця-експериментаторка, працює з гравюрами, живописом, вітражами.

Перша персональна виставка мисткині відбулася у вересні 2012 року. Тоді вона презентувала гравюри, виконані в офортній техніці, що дозволяє отримувати відбитки з друкарських форм, створених травленням металевої поверхні в азотній кислоті. Техніка офорта запозичена художниками з практики майстрів ужиткового мистецтва – ювелірів і зброярів.

Талант Альони Федік виявився на уроках образотворчого мистецтва у ковельській школі №12. Потім вона навчалась в Українській академії друкарства.

На роботах Альони зображені чотири пори року у образах тендітних українок — кожна у своїй кольоровій гамі та в національному вбранні. За задумом художниці, щомісяця вони видозмінюються, бо ще й втілюються у 12 знаків зодіаку, кожен із яких уособлюють по-різному, деталізуючи задум та створюючи цілісний сюжет.

Поки мистецьке життя не обмежила епідемія коронавірусної хвороби, Альона була постійною учасницею художніх виставок не лише в Україні, а й за кордоном. Її роботи отримали відзнаки міжнародних мистецьких форумів у Китаї, Польщі та Нідерландах.


1
Альона Федік
Альона Федік

1

1

1

1

1


 

Лариса Іщук

 

Художниця з понад двадцятип’ятирічним стажем. Навчалася декорування виробів із фарфору і фаянсу у Миргородському керамічному технікумі. Також вивчала образотворче та декоративно-прикладне мистецтво у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.


1


1

Займається живописом, декоративним розписом стін, створенням декоративних абстрактних композицій, володіє мистецтвом петриківського розпису.

1
Лариса Іщук
Лариса Іщук

1

Лариса Іщук бере участь у колективних виставках ковельських майстрів. У 2018 році у День Незалежності України демонструвала свої сумки, виконані у техніці валяння (фелтингу) з натуральної вовни.

 

 

Олена КЛИНОВА

Матеріал підготували у рамках «Школи культурної журналістики», яку підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024