Ковельський календар, 15 лютого: вшанування учасників бойових дій, суд над Назаром Статочнюком

15 Лютого 2018, 07:00
3316

Несуттєві магнітні бурі.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Міжнародний день дітей, хворих на рак.

За церковним календарем: Стрітення Господа Нашого Ісуса Христа. Преподобного Шіо Мгвимського (VI Груз.) (перехідне святкування в четвер сирного тижня)… Піст: не споживають м’ясного.

Іменини для Василя. 

День народження відзначають депутат міської ради («Батьківщина») Юрій Оксенюк, директор ТЦК Ігор Тарасенко, начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла виконкому міської ради Ніна Іваненко, голова ветеранської організації села Ситовичі Олена Вавринюк, колишній міжрайонний прокурор Сергій Масалов.

Наше видання Район.Ковель вітає їх та всіх інших сьогоднішніх іменинників зі святом, бажає здоров’я й щастя на кожен день!

08:00 – 12:00 – прийом громадян з особистих питань проводить заступник голови районної ради Олександр Пасенковський (каб. № 201).

09:00 – засідання організаційного комітету з питань увічнення у Ковельському районі пам’яті Героїв Небесної Сотні (зал засідань райдержадміністрації).

10:00 – засідання комісії міської ради з питань планування, бюджету і фінансів (сесійна зала).

10:00 – у Ковельському міськрайонному суді розгляд кримінального провадження про обвинувачення Назара Статочнюка, якого підозрюють у звірячому вбивстві юної мешканки Нововолинська Катерини Литкіної (Головуючий суддя – Ірина Логвинюк, судді Сергій Панасюк та Олена Восковська).

11:00 – міськрайонний тематичний захід у Народному домі «Просвіта» з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ої річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

12:00 – панахида та покладанні квітів до стели загиблим воїнам-інтернаціоналістам (Меморіал Слави).

14:00 – засідання комісії міської ради з питань освіти, культури, охорони здоров’я, материнства і дитинства, соціального захисту населення, спорту і фізичної культури, в справах сім’ї і молоді та релігії (каб. № 316).

14:00 – засідання постійної комісії районної ради з питань сільського господарства, економічного розвитку, підприємництва, інфраструктури, інвестиційної діяльності та регуляторної політики, земельних відносин, екології та використання природних ресурсів (каб. № 417).

15:00 – засідання комісії міської ради з питань дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики, законності і правопорядку, конфлікту інтересів (каб. № 316).

17:00 – чемпіонат міста з волейболу серед чоловічих команд установ, підприємств, організацій та спортивних клубів (промислово-економічний коледж).

20:00 – чемпіонат міста з міні-футболу серед команд підприємств, організацій та клубів (комплексна ДЮСШ імені Євгена Кондратовича).

Сьогодні останній день подання документів на конкурс з визначення автомобільних перевізників на міських маршрутах загального користування у місті Ковелі. Три маршрути: № 8 – «Вокзал – дачні масиви «Калина», «Урожай», «Будівельник», «Машинобудівник»; № 21 – «Водоканал – СТО» (через вокзал, вул. Брестську); № 24А – «Вул. Лисенка – вокзал – вул. Левицького». Детальна інформація – у відділі економічного розвитку та торгівлі виконкому міської ради (каб. № 306, тел. 6-17-06).

У цей день колись:

15.02.1658 – привілей короля Яна Казимира, даний у Варшаві, який підтверджує привілей королеви Бони від 1551 року церквам і парафіям, належним до Ковеля, а також надає нові надання.

15.02.1910 – у газеті «Волинь» у статті «Зворотній бік хутірської політики» повідомлялось, що в селі Белашев (нині – Білашів) Ковельського повіту ще у 1908 році під тиском мирового посередника і волосного старшини був прийнятий приговор про перехід на хутори. З початком реалізації «куркулі-мироїди під егідою посадових осіб забрали всю справу в свої руки». Село одразу поділилося на два табори: 26 заможних селян на чолі з сільським старостою Якубом Боцем з одного боку і 17 домогосподарств-бідняків з іншого боку. Староста одержав кращу землю у суміжних ділянках, інші також одержали кращу землю переважно у зведених ділянках. А біднякам залишилися гірші землі. Так, селянину Антону Каленюку дали наділ у шести ділянках з яких лише дві були задовільні, інші – пісок і болото, причому розкидані на відстані 3-4 версти. Від 17 селянських дворів були виділені «ходоки», які відправилися у губернський центр Житомир шукати правду.

15.02.1931 – створено Поворський райком Комуністичної партії Західної України (КПЗУ), який об’єднував 15 осередків навколишніх сіл – Поворська, Кричевичів, Черемошного, Озерного та ін. Комуністи закликали селян використовувати кожний слушний момент для боротьби проти польського уряду.

15.02.1940 – в газеті «Радянська Волинь» повідомляється, що в селі Уховецьк відбулися перші збори, присвячені заснуванню колгоспу. Їх відкрив голова сільради Г. О. Ремба. Першими було прийнято до колгоспу активістів М. А. Васюту, М. Іллюшу, О. Трохимука та інших. Селяни у своїх заявах писали, що вони хочуть жити так, «як живуть наші брати в Радянському Союзі». Збори обрали правління колгоспу, яке очолив селянин-середняк, колишній політв’язень Михайло Васюта. Уховецький колгосп був першим на Волині. А через місяць селяни Уховецька у своєму листі до колгоспників села Брище, який викликали на соціалістичне змагання, писали: «Дала нам Радянська влада і реманент, і худобу. Ми одержали 10 плугів, 20 комплектів борін, 50 корів, 2 виробки для конеферми. Під посів ярих гній збираємо у дворах колгоспників», «…невпинно будемо підвищувати свою революційну пильність…».

15.02.1942 – газета «Волинь», яку видавав Улас Самчук, писала, що в Ковелі на вулиці Поштовій при технічній школі відкрилася трирічна торговельна школа, де викладав релігію священик Іван Губа, а директором був М. Цюрак.

15.02.1948 – ковельська міськрайонна газета «Прапор Леніна» передрукувала розлогу статтю із львівської газети «Вільна Україна» під промовистим і недвозначним заголовком: «Суд над зрадником Батьківщини українсько-німецьким націоналістом О. Барвінським». Мова йшла про заступника міністра охорони здоров’я уряду Ярослава Стецька, який у червні 1941 року без відома німців проголосив створення незалежної Української держави, за що пізніше й поплатився. Зібраних фактів явно не вистачало, щоб «пришити» О. Барвінському криваві злочини, тому й вирок Військового трибуналу військ МВС, як на ті часи, був досить м’яким: 10 років тюремного ув’язнення з поразкою правах на 5 років після відбуття кари й конфіскації всього належного йому майна.

15.02.1949 – у доповідній військового прокурора МВС Українського округа полковника юстиції Григорія Кошарського секретарю ЦК КП(б)У Микиті Хрущову говориться про численні порушення законності агентурно-бойових груп органів держбезпеки. У документі наводилися приклади вбивств, побиття, зґвалтувань, грабунків цивільного населення з боку агентів-бойовиків. Робилися висновки проте, що «брутально-прокаційна і нерозумна робота ряду спецгруп… свавілля і насильство над місцевим населенням» ускладнюють боротьбу з ОУН, «підривають авторитет радянської законності і безсумнівно завдають шкоди справі соціалістичного будівництва в західних областях України», «дії т. зв. спецгруп МДБ носять яскраво виражений бандитський антирадянський характер і, зрозуміло, не можуть бути виправдані ніякими оператив­ними міркуваннями».

15.02.1987 – в Афганістані загинув уродженець Ковеля, рядовий Радянської армії, механік-водій Олександр Сметюх. 

Коментарі
15 Лютого 2018, 10:53
Товстига, а що Вересс вже взагалі відмовився від обслуговування доріг? Скільки тобі платять за мовчання?
15 Лютого 2018, 13:46
ТОВСТИГА ТО ВИЧОВАНЕЦЬ КІНДЕРА І З БЮТ=ЗЛОЧІНЦІ
15 Лютого 2018, 14:25
Верес ніколи не зможе виконувати свої тендерні обов"язки, поки там керує балак. Всі знають що то афермст, халявщик і імітатор діяльності. Це спец по відмиванню бюджетних грошей.
15 Лютого 2018, 15:00
Баланда, чому не очищаєш бордюри від снігу і не чистиш "кармани"? В тебе в тендері все прописано детально. ти що, припух?
15 Лютого 2018, 16:36
Призначено до судового розгляду 15.02.2018 10:00,<br/>обвинувачений: Артюшенко Олександр Володимирович<br/>а ч.1 ст.263 КК , у вчиненні умисного тяжкого злочину, з корисливих мотивів, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до семи років, не вперше притягується до кримінальної відповідності,
15 Лютого 2018, 17:09
в Ковельському суді?
15 Лютого 2018, 18:19
Що значить - не вперше притягується?
15 Лютого 2018, 20:30
Це ж треба так ненавидіти Артюшенків, щоб слідкувати за родиною кругом і вюди. Розкрий очі і подивись скільки крадуть в державі, в людей, скільки вбивають. Що тобі зробили Артюшенки, або сам Артюшенко? Продав зброю - так не вкрав, не вбив, не пограбуцвав. Скільки продають нелегальної зброї і скільки є на руках, не виключено що й в тебе самого! Пише це скотиняка, яка сама поза законом живе.
15 Лютого 2018, 20:48
Та не треба вас, недолугих ненавидіти. Ви просто закони України не порушуй
15 Лютого 2018, 20:49
те, особливо - Кримінальний Кодекс, і все з вами буде добре, куріть свою коноплю далі.
16 Лютого 2018, 14:39
Що значить - не вперше притягується ?<br/><br/>ЧИТАЙ : http://corruptua.org/2013/06/delo-artyushenko-spravedlivost-poka-tolko-na-bumage/<br/><br/>не вбив, не пограбував - БО НЕ ВСТИГ, СВОЄЧАСНО ЗУПИНИЛИ, ОБШУКАЛИ ТА ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ.<br/><br/>скільки крадуть в державі, в людей, скільки вбивають - НЕ ВИПРАВДОВУЄ САШУ І ЙОГО МАМУ, ЯКА ЙОГО ВИХОВАЛА ТА НАВЧИЛА ЖИТИ ПО &quot;ЗАКОНУ&quot;.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024