На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату

19 Листопада 2018, 15:59
На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату 8454
На Ковельщині стався «бунт» прихожан, які хочуть вийти з Московського патріархату

До них у село Грив’ятки приїхали священики обох патріархатів, керівники районної влади, депутати та працівники поліції.

Один з наших читачів у коментарі під статтею «Проросійські друзі та церковний бізнес митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира» написав, що минулого тижня у Грив’ятках «громада вирішила йти з церквою до Київського патріархату, і міліція була, і попи поприїжджали, і Козак з Броїлом приїхали, злякались, що церкву від Москви забирають, і всі захищали Московський патріархат». Тож наскільки ця інформація відповідає дійсності?

Голова Ковельської районної ради Андрій Броїло підтвердив журналісту видання Район.Ковель, що дійсно відбулися такі збори в селі Грив’ятки, ініційовані самими прихожанами, там же проводився збір підписів про перехід церковної громади під юрисдикцію Київського патріархату. За словами Андрія Петровича, ініціювала проведення тих зборів касир церкви і водночас директор Грив’ятківської загальноосвітньої школи І ступеня Зоя Літвінчук.

На даний час у Грив’ятках тільки будується церква УПЦ Московського патріархату. Богослужіння там проводить лише на великі свята протоієрей Микола Мавдрик, який є настоятелем Хрестовоздвиженської церкви сусіднього села Козлиничі.

«Сам священик підтримує релігійну громаду, чи ні?» – поцікавився кореспондент.

«Власне кажучи, там конфлікт і виник між священиком і Зоєю Гордіївною. Чи люди її підтримують? Ну, вона назбирала підписи. Отже, напевно, є підтримка людей, раз є підписи. Вони подали це звернення до владики Михаїла з Київського патріархату», – говорить Андрій Броїло.

На збори, крім голови районної ради, приїхали очільник РДА Віктор Козак, благочинний Ковельсько-Введенського благочиння УПЦ МП, протоієрей Василій Сергійчук, Ковельський районний декан УПЦ КП, протоієрей Іоан Бонис, настоятель Благовіщенського собору міста Ковеля (УПЦ КП), депутат Ковельської районної ради від ВО «Батьківщина» Василь Мичко, його колега по депутатській фракції Олександр Титомир, завідуючий фельдшерсько-акушерським пунктом села Козлиничі і також депутат райради Василь Олексюк («Солідарність»), працівники поліції.

«Були питання по коштах, які збиралися на будівництво церкви. Яка їхня доля? Виникло непорозуміння в цих грошах між настоятелем майбутнім, він же опікується будівництвом, і касиром. Незрозуміла доля коштів. Звинувачення були такі, що кошти невідомо, де поділися», – каже Андрій Броїло.

Як стверджує голова районної ради, збори закінчилися тим, що «всі будуть чекати об’єднавчого Собору для того, щоб уже створювати єдину церкву, єдину церковну громаду».

«Ну, але як вже приймуть рішення самі прихожани, це вже їхнє бачення. Частина людей сказали, що вони за ту церкву, яка є в них, а частина – за церкву Київського патріархату. Як би наша місія району там була миротворча і все таки довести позицію Президента України про те, що церква має бути єдиною, помісною Українською церквою. Єдина держава – єдина українська церква», – мовив Андрій Петрович.

Коментарі
19 Листопада 2018, 18:27
То коли кремлівських попів погонять в московію
19 Листопада 2018, 19:07
Чому законне волевиявлення людей нвзивати " бунтом"
19 Листопада 2018, 19:39
В основі бунту були і є гроші, а не законне волевиявлення людей. Хтось хитродупий гроші підмутив
19 Листопада 2018, 20:23
Правильно люди роблять , яка московська церква повинна бути в українському селі ??? Піп хоче московську , довезіть його до вокзалу , купіть квиток в одну сторону де все російське і побажайте щасливої дороги !!!!!!!!!!
19 Листопада 2018, 20:28
В Україні має бути і Українська церква!
19 Листопада 2018, 20:41
Ви ж добре бачите, що слово "бунт" написано у лапках, тобто його треба розуміти в переносному, а не в буквальному значенні.
19 Листопада 2018, 22:11
просто зоя гордіївна захотіла пропіаритися і це у її вийшло на цілу україну одна людина вирішила за ціле село на брехні далеко незаїдеш
19 Листопада 2018, 22:13
в село приперлося вся сволота яка топить за \руській мір\ .
19 Листопада 2018, 23:15
Шановні, в якій церкві Вас хрестили? <br/>Чи Ви забули?<br/>Політикани лізуть у справи церкви. <br/>Більше проблем немає???
19 Листопада 2018, 23:16
Миколо! Перестань пити...
20 Листопада 2018, 00:41
Думаю, що ви в жодну церкву не ходите.... А кричите за десяток дурнуватих....
20 Листопада 2018, 00:41
Слава Тобі Господи, за те, що торкаєшся сердець гідних людей і робиш їх українцями, щоб оселити їх в небесному раю на землі в Святій Єдиній Помісній Православній Церкві в Україні
20 Листопада 2018, 02:10
Дорогі українці Вас погубить Ваш &quot;націоналізм&quot;... Не в церкві справа...Кожен має право на своє віросповідання! В нас це і в Конституції вказано! Ваш націоналізм -всього лиш вигода! Продажні, заздрісні! Коли суть до справи,то моя хата скраю!
20 Листопада 2018, 02:11
щодо &quot;в якій церкві Вас хрестили?&quot; а в якій церкві хрестили вашого прапрадіда знаєте? А хто будував Почаїв, знаєте? то що, запишитеся греко-католиком, чи ні?
20 Листопада 2018, 12:02
Томос Украинской Православной Церкви был дарован еще в 1990-м году<br/><br/><br/>Томос Украинской Православной Церкви об автономии и самоуправляемости был дарован еще в 1990 г.<br/><br/>Для не сведующих размещаю его текст и фото к нему: <br/><br/>Томос о даровании Украинской Православной Церкви самостоятельности в управлении <br/><br/>&quot;Мы, смиренный Алексий Второй, Божиею милостию Патриарх Московский и всея Руси, купно со всеми Преосвященными архиереями Русской Православной Церкви - Московского Патриархата, собравшимися на Архиерейский Собор 25-27 октября 1990 года в Свято-Даниловом монастыре в Богоспасаемом граде Москве, руководствуясь стремлением иметь благословенный мир, богозаветную любовь Христову и братское единение в общем делании на ниве Божией со всей Полнотой Украинской Православной Церкви во внимание к желанию и ходатайству ея Преосвященных архипастырей, собравшихся 9 июля сего 1990 года в Богоспасаемом граде Киеве для обсуждения и решения их церковной жизни на началах независимости и самостоятельности,– благословляем через настоящую Грамоту нашу силою Всесвятого и Животворящего Духа быть отныне Украинской Православной Церкви независимой и самостоятельной в своем управлении, а Вам, единогласно избранному 9 июля 1990 года Епископатом Украинской Православной Церкви - Ее Предстоятелем. Мы уповаем, что Украинская Православная Церковь будет управляться согласно Божественным и священным канонам и унаследованным от святых отцов обычаям Кафолической Православной Церкви и определениям сего Архиерейского Собора. Мы единым сердцем и едиными устами молим Пастыреначальника Господа о ниспослании небесной помощи и благословения Святой Православной Украинской Церкви.<br/>– Украинская Православная Церковь, соединенная через нашу Русскую Православную Церковь с Единой Святой, Соборной и Апостольской Церковью, без соборного решения всей Православной Кафолической Полноты да не изменяет у себя ничего, что касается догматов веры и святых канонов.<br/>Содетельная и Вседержительная Живоначальная Троица: Отец, Сын и Святой Дух да укрепляет всегда святую Православную Украинскую Церковь, да венчает ее славою и честию и да благословляет ее бытие на спасение благочестивой полноты ея&quot;.<br/>Подписано в граде Москве<br/>1990 года, октября месяца, 27 дня<br/>Алексий, Патриарх Московский и всея Руси<br/><br/>І ОТРИМУВАВ ЙОГО САМЕ ФІЛАРЕТ. ПТІМ ЙОГО НЕ ОБРАЛИ МИТРОПОЛИТОМ, ТО ВІН ВИРІШИВ ЗРОБИТИ ЦЕРКВУ ПІД СЕБЕ, НЕ ГРІШІТЬ БАНДЕРЛОГИ!!!!
20 Листопада 2018, 13:13
та в нас волиньські люди дурноваті і мабуть ніколи не зрозуміють що і чорти в рясах принесли нам біду та війну. . .а Грив'ятки, а що Грив'ятки піп бухає як останній алкаш, гроші краде , людей хоронить як. . . .незнаю краще мабуть помовчати. а люди на стільки тупорилі що їх все влаштовує, значить ще мало їм горя раз такого дибіла не можуть наперти. . ..
20 Листопада 2018, 14:45
Церква відділена від держави. То якого милого директорка школи мутить вона, вона отримає зарплату з бюджету.<br/> Коли почнуть бити розкольників - ще дочекаємось.
20 Листопада 2018, 15:23
Що комуністи, що бандерівці—слуги сатани! Ісчадіє ада. Немає слів.
20 Листопада 2018, 15:39
Хочу всім нагадати,що УПЦ КП офіційно визнав весь світ.А Мп відкололась від православ'я,тож тепер вони розкольники.тому думайте і гоніть московських попів в Росію.вчіть історію .
20 Листопада 2018, 15:39
Хочу всім нагадати,що УПЦ КП офіційно визнав весь світ.А Мп відкололась від православ'я,тож тепер вони розкольники.тому думайте і гоніть московських попів в Росію.вчіть історію .
20 Листопада 2018, 15:45
я касірша у гривятках не краде гроші а бере продала тополі з чоловіком колишнім головою і гайда до італії а ви тут дурні сидіть копійки рахуйте
20 Листопада 2018, 17:35
піди полікуйся. У тебе в голові вавка виросла.
20 Листопада 2018, 18:36
у нас мабуть того томоса, що дали в 1990 році мало. Потрібно каждому попові по томосу і тоді всі заспокояться.
20 Листопада 2018, 18:59
Ну якщо ти тупий то хоч не показуй свою тупість. Ніякого томосу РПЦ взагалі ніколи не отримувала. А у 1990 УПЦ МП отримала не томос а грамоту про так звану автономію в управлінні,що дозволяло їй самостійно висвячувати єпископів.Але в 2017 св. синод РПЦ і цю самостійність у них забрав.При чому зобовязав в обовязковому порядку поминати Кіріла патріарха московського. Цю грамоту дійсно отримував Філарет на той час екзарх Московського патріархату, митрополит Київський і ніхто його не обирав на митрополита бо він ним був. А московія зібрала розкольницький харківський собор і поставила м. Володимира Сабодана предстоятелем ти м самим вчинивши розкол в Україні. А зараз розірвавши євхаристичне єднання із Константинопольською матірю церквою чинить повторний розкол.
20 Листопада 2018, 19:17
Лікуватись потрібно якраз тобі чучало, бо Оксана права сто відсотково. Своїм рішенням священний синод Константинопольської матері церкви від 11 жовтня 2018 р. ліквідував незаконну анексію Київської митрополії 1686 року,надав ставропігію Українській церкві,ліквідував як не дійсні анафеми накладені на Філарета і Макарія визнавши дійсними всі хіротонії. І тому з 11 жовтня в Ураїні не існує згідно канонів ні УПЦ ні УПЦ КП ні УАПЦ а всі єпископи і священники до створення єдиної помісної Української церкви є в підпорядкуванні Вселенського патріарха Варфоломія. А московський патріархат в Україні продублювавши рішення РПЦ розірвали євхаристійне єднання із Константинопольською матірю церквою вчинивши цим розкол. Так що вавка в голові у тебе чучало!
20 Листопада 2018, 21:37
Хіба важко писати без образ???
20 Листопада 2018, 21:55
І це пишуть люди,які вірять в Бога! Та не лізьте,куди вам не треба і де нічого не розумієте. Відповідати ж колись прийдеться
20 Листопада 2018, 21:55
І це пишуть люди,які вірять в Бога! Та не лізьте,куди вам не треба і де нічого не розумієте. Відповідати ж колись прийдеться
20 Листопада 2018, 21:57
По всьому видно, беруть чорти ряжених РПЦ - псевдорелігійного управління ФСБ. Прикріплений до нашого сайту козломордий зляку випорожнив цілий кишківник, вказуючи, який Томос нам потрібний. Вказуй краще своєму пригожину, як йому врятувати свою сраку від шойгинського болта...
20 Листопада 2018, 22:24
Зоя Гордіївна порядна людина. Кому небудь гроші громада недовірила б. Не потрібно обливати один одного брудом. Пройде час буде в Гривятках церква КП і щоб тоде не було соромно дивитися один одному в очі.
21 Листопада 2018, 00:22
ОКСАНІ ти молочинка
21 Листопада 2018, 00:27
Який, ти кажеш світ визнав КП? Брехати ж не требі. Жодна з канонічних православних церков його не визнала. А Варфоломій ніякого права щось дарувати та вказувати іншим патріархам не має. Він всього лиш перший серед рівних, а не старший над усіма. Ще невідомо, до чого він дограється з своїми вибриками, зберуть собор і випруть нафіг.<br/> Чисельність Константинопольського патріархату - 3,5 млн. прихожан, всього лиш 7 місце по чисельності.<br/>Чисельність Московського - 120 млн. прихожан.
21 Листопада 2018, 00:45
А Константинопольська церква тобі чучало не канонічна? Рішенням св.синоду Константинопольського патріархату від 11жовтня знято анафему як таку, що не правомочна з Філарета і визнано весь єпископат і духовенство. І всі таїнства ними вчинені. Що має право вселенський патріарх не тобі убогому вякати!Надавати томос про автокефалію - прерогатива вселенського патріарха і чинити суд про покаяння - також.А от якщо ти тупий ,то не лізь у церковні питання,тому що ніякий собор його виперти не може і обирається він синодом - пожиттєво. В діптіху церков Константинопольський патріархат - перший,а московський - пятий. А УПЦ МП - такої взагалі немає, та і РПЦ томосу від матері церкви також немає.
21 Листопада 2018, 00:53
То тебе, придурошного немає. Вякаєш, точніше пищиш, як щеня, саме ти. Константинопольська канонічна, але вона в меншості, точніше - наодинці проти інших. І зрештою - пішов ти догори дригом, гівняшів не запитують, тут спілкуються люди, хоч і з різним світоглядом, а не рагулі, такі як ти, убогий.
21 Листопада 2018, 01:10
Я ж кажу що ти тупорилий у церковних питаннях.Яка церква в меншості - вселенська православна церква соборноправна. Потрібно було кірюші їхати на Кріт на всеправославний собор і там вирішувати всі питання. Так ні - бо вони РПЦ. А розірвавши євхаристійне єднання із Константинополем москва пішла в розкол із всім православям. Так що не сичи а читай мат часть.
21 Листопада 2018, 01:20
Дивлюсь, ви такі обізнані в релігійних питаннях. Тільки всі ваші церкви сповідують не віру в Господа, а поклоняються мамоні та золотому тельцю. Не про царство вічне думають прихожани, а чубляться між собою, як пси, ділять приходи, злословлять. А світська влада це тільки заохочує. Гріх на вас, одумайтесь, Бог - це Істина і Добро.
21 Листопада 2018, 01:26
Що штундою прикинувся? Не вийде.Тебе здалеку чути - бо смердиш!
21 Листопада 2018, 02:15
а чого тут ніхто не напише правди з чого все почалося ? і ще одне, де дівся піп з села Пісочне?
21 Листопада 2018, 13:56
Ну чому ви не хочете зрозуміти, що Росія ніколи не відпустить московській патріархат, бо вся причина в грошах!!! Як би вони не вихвалялись чисельністю мп, але докінця не говорять, що росіяни мало ходять до церкви, жертвують мізер впорівнянні з українцями... Ось і вся причина!!! Чому всі народи мають право на молитву на рідній мові, а українці вимушені слухати російську мову!!! Так, так, саме російську, а не слов'янські, як вони люблять говорити. Бо навіть слова &quot;Господи помилуй&quot; звучать саме на рос. мові, а слов'янське &quot;амінь &quot; звучить й в укр. церкві!!!
21 Листопада 2018, 20:16
Якщо копнути глибше і згадати минуле то Зоя теж з тим священиком добре бухала..... А зараз хай не топить!
22 Листопада 2018, 01:18
а ти звідки знаєш?
22 Листопада 2018, 01:19
точно, було таке, на Шкуратському озері не раз помічені разом.
22 Листопада 2018, 01:26
то все престарілий імпотент, комунік Підкамінний тут воду мутить під різними ніками
22 Листопада 2018, 06:14
Це той Козак що крав солярку з типовоза.Я знаю де він живе
22 Листопада 2018, 15:23
сам імпотент.
22 Листопада 2018, 20:11
Бандерье, вам не казали американські Боги ваші коли зарплати європейскі будуть? А то газ по європейським цінам маємо, підараси марширують хрещатиком , по європейські , а зарплат нема. Бідний Янукович , якби він знав , що ви хочете доллар по 28 ,а бензин по 30, а газ по 11!!! Та він би з радістю для вас разом з підарасами по хрещатику вприприжку скакав! :-)
22 Листопада 2018, 20:16
Бандерье, вам не казали американські Боги ваші коли зарплати європейскі будуть? А то газ по європейським цінам маємо, підараси марширують хрещатиком , по європейські , а зарплат нема. Бідний Янукович , якби він знав , що ви хочете доллар по 28 ,а бензин по 30, а газ по 11!!! Та він би з радістю для вас разом з підарасами по хрещатику вприприжку скакав! :-)
22 Листопада 2018, 20:43
Я можу ще й більше розказати і цікавіше.....
22 Листопада 2018, 21:43
Про таких як ти говорять: тобі хоч і Тризуб поставлять на башні кремля - скажеш криво висить.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024