Єврейський будинок у Ковелі ніякої історичної цінності не має, – депутат

29 Листопада 2019, 16:18
4979

Ковельська влада хоче будь-що знести столітній будинок в центрі міста, який під час Голокосту був межею єврейського гетто.

На сесії Ковельської міської ради «запекла» дискусія відбулася навколо ідеї переїзду історичного музею з парку культури і відпочинку імені Лесі Українки в будівлю колишнього РАСЦу на вулиці Степана Бандери та майбутнього вивільненого приміщення.

Ця тема активно обговорювалася ще перед сесією – на депутатській комісії з питань житлово-комунального господарства. Багато ковельчан вважає, що в будь-якому разі варто зберегти для нащадків столітню споруду, значну реконструкцію якої провели у 60-х роках ХХ століття.

«Справді, на комісії піднімали це питання і задавали ми запитання архітектору. Вона нам повідомила, що це – єврейський звичайний жилий будинок. Вся історична цінність. Крапка. Ніякої цінності немає», – заявив у мікрофон депутат Святослав Степанюк з фракції ВО «Батьківщина».

Його активно підтримали однопартійці – міський голова Олег Кіндер та секретар міськради Віра Федосюк. За словами мера, статусу будівлі ніхто не надавав.

«А треба надати хоч якийсь статус. Будь-який статус надається на основі документів. На основі чого тут надавати? Архітектор Гауді. Є такий архітектор. Він зробив там таке приміщення. Добре. Жив там цар Петро якийсь, чи Олександр ІІ. Да, добре. Чи, може, Ленін приїжджав і жив? Може, ще що не будь? Ну ви: історична цінність. Ну був житловий будинок. А далі що?», – запитував Олег Кіндер прихильників збереження столітньої будівлі в центрі міста.

На думку депутатки Галини Стасюк з «УКРОПу», після переміщення музею в інше місце, чого так наполегливо добиваються градоначальники, вивільнена будівля має залишитися і чиновникам мерії треба зробити все, щоб вона отримала статус пам’ятки архітектури місцевого значення. 

Варто зауважити, що нинішній центральний парк міста Ковеля під час війни був єврейським гетто. Після тих страшних часів і величезних руйнувань до наших днів тут збереглося лише декілька будинків, в тому числі й будова Ковельського історичного музею – єдиного вцілілого будинку з цілої вулиці Жеромського, яка була південною межею єврейського гетто і після війни зникла з мапи міста. 

Чи вдасться частині громадськості відстояти перед міським керівництвом безмовного свідка Голокосту від зруйнування – покаже час.

Читайте також:

Нагадаємо, критику викликало і нещодавнє рішення влади проводити ярмарки-продажі промислових товарів на вулиці Володимирській – між будівлею Палацу культури імені Тараса Шевченка та вулицею Заводською, де колись було єврейське кладовище. 

Читайте також: Дії керівництва міста Ковеля мають ознаки антисемітизму, – активіст

Коментарі
29 Листопада 2019, 18:50
Журналісти.ВАшу мать .Пініс сам сказав що підтримує це рішення.
29 Листопада 2019, 19:06
думаю , скоро буде пожар в парку, МЧС будьте на поготові
29 Листопада 2019, 23:00
Пустіть Мавпа на дерево
30 Листопада 2019, 01:34
Найгірший та неосвіченний мер Ковеля,за всі часи,от гіршого не було і надіюсь,що і не буде!!! Його ціль:побільше генделиків,наркопритонів,та повна розруха нашого,колись дуже спокійного та ошатного міста!!! Місто починає впадати в депресію за керівництва такої недолугої гоп компанії Кіндер-сюрприза!!! Його "галімі" виступи та вислови вже потрібно висміювати,бо словарний запас дуже бідний,що тільки у них добре виходить,то ходити гоп компанією з квітами до різних пам*ятників і фоткатися,бо ж це "патріоти",вже так набридли,то хочеться запакувати їх у посилку та відіслати куди подалі!!!
30 Листопада 2019, 11:37
Відкрити в тому будиночку сінагогу. Великий відсоток ковельчан має єврейське коріння. А молитися - ніде!
30 Листопада 2019, 11:56
Музей знести! вІдкрити новеньке КАЗИНО?!!!
30 Листопада 2019, 15:27
Справа не в тому єврейський чи ні. В Європі навпаки реконструкції і реставрації старих кварталів роблять, навіть у сусідній Польщі, а тут хочуть зруйнувати і збудувати бутік (магазин, салон) із гавна і палок чергового ковельського спиртовика.
30 Листопада 2019, 18:43
А дійсно, яка історична цінність того будинку ? Якась гарна архітектура? Відомі люди там жили, будували ? Якщо приїде турист в Ковель, ви йому порекомендуєте подивитися на цю памятку архітектуру ?? Думаю, що ні.
30 Листопада 2019, 22:02
Заправляємо пожарні машини бензином - будемо гасити якщо підпалять!
01 Грудня 2019, 10:12
Це кіндер не має жодної цінності а музей має залишитися в центрі міста. Але для цієї тупорилої істоти головне набити побільше бабла, ходять чутки ,що замість музея в парку збудують офісно торговий заклад і що замовник івахів.
01 Грудня 2019, 13:20
Насправді не дуже важливо, чи залишиться цей музей, чи ні... Але головна думка в тому, що дійсно зараз при владі групка людей, які дивляться, що можна ще комунального собі вхопити ( чи майно чи земля). Розгрібають собі усе, що є найцінніше в місті. Зараз цей музей належить місту, а коли його знесуть, то виросте якийсь торговий центр, який обов'язково належатиме ковельському олігарху, а не ковельчанам. От у чому причина насправді! І місто від тієї будівлі нічого не матиме, а збагачуватиметься лише власник.
01 Грудня 2019, 17:50
Ковельчани самі вибрали собі кіндера, потім вибрали зеленського . Це діагноз. Тепер ви отримуєте наслідки за свою тупорилість. Лохи...
03 Грудня 2019, 15:10
Як казав вами вибраний - лохи всі, крім 42-річних. Через рік йому буде 43 і він поповнить ряди лохів...
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024