У Ковелі вдруге провели екскурсію у музеї для переселенців

07 Квітня 2022, 11:46
У Ковелі вдруге провели екскурсію у музеї для переселенців 667
У Ковелі вдруге провели екскурсію у музеї для переселенців

У Ковельському історичному музеї провели екскурсію для людей, які вимушено покинули свої домівки.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Зберігачка фондів музею Мирослава Мороз каже, що не чекали такого ажіотажу. Планували лише раз організувати подібний захід. Проте, люди й далі приходять, цікавляться історією нашого міста, із захопленням слухають розповідь про експонати.

Читайте також:  «Вийшли в центр містечка і не повірили своїм очам», — переселенка з Київщини про евакуацію до Ковеля

 

Ще до початку екскурсії сюди завітала Вікторія із внуками Даніелем та Анастасією. 

«Приїхали з Києва. Нам дуже сподобався Ковель і його мешканці. Тепер плануємо тут залишитися. Місто нам видалося дуже затишним та мальовничим. Можемо тільки уявити, як тут гарно, коли усе зацвіте і позеленіє», – поділилась враженнями жінка.

На сьогодні фонди Ковельського історичного музею нараховують понад 7 тисяч експонатів. Нині на обліку – речі природничого, художнього, етнографічного, історичного характеру. Є багато оригінальних та автентичних речей, котрі дають змогу глибше пізнати історичне минуле Ковельщини, заняття його мешканців у різні періоди суспільно-політичного розвитку.

У музеї подана цікава колекція геологічних порід, є рештки кісток найдавніших тварин. Археологічна збірка представлена зразками зброї та знарядь праці II тис. до н.е.. Часи Київської Русі – різноманітними предметами: перснями, сережками, нагрудними прикрасами, зброєю та інш.. Період Речі Посполитої знайомить з цілим рядом предметів ковальського ремесла.

У експозиції музею відтворена кузня XIX століття. Основним стаціонарним обладнанням кузні є ковальський міх, горно, наковальня, набір ковальських інструментів.

Він має колекцію оригінальних писемних пам’яток, яку, зокрема репрезентують стародруки. Чимало друкованих матеріалів представляють розділ освіти.

Надзвичайно цікавими експонатами є особисті речі ковельчан. Це піаніно київської фабрики «A.Strobl», годинники кінця XIX – початку ХХ століття, дзеркало початку ХХ століття, срібне та мідне кухонне начиння, чимала нумізматична колекція початку ХІХ століття. Музей презентує колекцію самоварів, скляний, керамічний та металевий посуд починаючи з початку ХХ століття.

Гордістю є колекція фотокарток відомих ковельських фотосалонів кінця ХІХ століття – 1939 pp.

Загалом, кожна експозиція — цікава та унікальна. Тож працівники закладу запрошують усіх ковельчан та гостей відвідати музей та ознайомитись з історією міста.

Вони працюють щодня з 11.00 до 17.00 год. (субота, неділя — вихідний).

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024