Ігор Чайка розповів як Ковель очолив рейтинг «Прозорро.Продажі»

20 Березня 2023, 10:45
Ігор Чайка розповів як Ковель очолив рейтнг «Прозорро.Продажі» 427
Ігор Чайка розповів як Ковель очолив рейтнг «Прозорро.Продажі»

Міський голова Ковеля Ігор Чайка прокоментував реакцію депутата Андрія Миронюка і розповів чому Ковель очолив рейтинг «Прозорро.Продажі».

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук.

Нагадаємо, раніше Район.Ковель інформував, що Ковель очолив рейтинг міст «Прозорро.Продажі».

«Вкрай рідко, за браком часу та й, відверто кажучи, бажання дозволяю собі реагувати на інтернет-рефлексії стосовно тих чи інших кроків, які реалізовую спільно з командою. Але цього разу в Інтернет-блозі депутата міської ради Андрія Миронюка під сумнів поставлена інформація Prozzoro-Market, де наведений приклад успішної практики нашої громади з управління майном», – пише Ігор Чайка.

За допомогою цієї онлайн-платформи всі громади України здійснюють операції стосовно продажу або передачі комунального майна в оренду. Це дозволяє якомога більшій кількості учасників забезпечити прозорий доступ до участі в таких торгах, а громадам – отримати з цих продажів або оренди максимальну вигоду.

Нещодавно фахівці вказаної онлайн-платформи провели аналіз використання цього ресурсу. Вони дійшли висновку, що саме Ковельська громада найефективніше скористалась вказаним механізмом. 

«Здавалося б, справа — хороша. Рейтинги не нами складені й оприлюднені. Дискусії тут зайві. Але пан Андрій вирішив і в цьому пошукати «зраду», і зайнятися звичним критиканством та дискредитацією успішного кейсу. Перше. Під сумнів поставлений головний критерій потрапляння в цей рейтинг. Мовляв, визначальною є кількість комунального майна, яке проходило через торги платформи. Насправді ж це — повна нісенітниця. Адже кількість майна, яке здавалося в оренду і продавалось в таких містах, як, наприклад, Львів або Київ — в рази більша, бо ж і міста незрівнянно більші. І сума коштів, відповідно, за результатами цих торгів — теж велика! Однак ці міста — на 7-му та 17-му місцях», – пише мер Ігор Чайка.

Визначальними ж критеріями вважались:

  • співвідношення кількості оголошених торгів до тих, які відбулись;
  • співвідношення стартових вартостей за майно до сум договору, по яких об’єкти взяли в оренду або придбали у власність;
  • середня кількість учасників, які брали участь в торгах.

Ці всі критерії напряму залежать від якості підготовлених матеріалів та прозорої роботи влади з організації цих торгів.

«Друге. Депутат пише, мовляв, чи доцільно в цей нелегкий час проводити продажі майна та землі, адже ж після війни буде більше клієнтів і можна продати дорожче. Цей закид частково спростовує власне сам рейтинг, в якому йдеться, що саме в Ковельській громаді – найбільший показник середньої конкуренції на торгах в Україні. Тобто, кількість учасників, які боролись за той чи інший об’єкт в нашій громаді, була найбільшою! І це при тому, що ці учасники, здебільшого, не мали ковельської реєстрації», – зазначає Ігор Чайка.

Що ж продавала Ковельська громада?

«Все майно, яке пропонувалось на продаж, було в аварійному стані. Його ніяк не використовували, воно не приносило жодної користі та дуже швидко руйнувалось. Наочно (на фото) приміщення колишньої котельні по вул. Грушевського; колишні склад та їдальні по вул. Володимира Кияна. Ці три об’єкти роками руйнувались, слугували притонами для наркозалежних. На сьогодні в цих зруйнованих стін з’явилися власники, які вже планують там розвивати бізнес і сплатили в казну міста три мільйони гривень», – пояснює міський голова.
 

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

Майно, яке продавали у Ковелі
Майно, яке продавали у Ковелі

 

«Третє. Якщо говорити про земельні ділянки, то депутат і сам визнає, що вони були продані по гарній ціні. Та от біда: одну з ділянок придбав покупець, який не подобається панові Андрію. І навпаки – не купив його «знайомий, представник бізнесу», який «знав, хто хоче ці землі купити і під кого вони і продавались». От тобі й маєш: а як же тоді бути з міжнародним визнанням електронної системи закупівель ProZorro та її чисельними відзнаками? Цим питанням наш шановний «експерт», схоже, не дуже переймається. Зате бідкається, що чиновники, мовляв, засекретили учасників аукціону. Насправді ж, Андрію, учасників системи публічних закупівель – юридичних та фізичних осіб у період війни перестала оприлюднювати сама платформа, до модерації якої посадовці Ковельської міськради не мають жодного стосунку», – додав Ігор Чайка.
«І останнє: окрім коштів за продаж землі - 23,7 млн. грн. у 2022 році, нові власники сплачують і земельний податок. Виграє місто і від того, що на місці колишніх розвалин і пустирів з’являться нові об’єкти та підприємства. А це – нові робочі місця та податки до бюджету громади», – запевнив міський голова Ігор Чайка.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024