У селі Доротище в храмі пролунала довгоочікувана молитва рідною мовою

30 Березня 2023, 17:58
У селі Доротище в храмі пролунала довгоочікувана молитва рідною мовою 2302
У селі Доротище в храмі пролунала довгоочікувана молитва рідною мовою

Перше богослужіння українською мовою відбулося в храмі Успіння Пресвятої Богородиці у селі Доротище.

Про це повідомили на сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України у фейсбук.

Божественну літургію з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла в 4-ту неділю Великого посту відслужив настоятель протоієрей Микола Ковтач.

Цій службі передувала боротьба за храм тривалістю п'ять років. Успенська громада вирішила долучитися до ПЦУ ще на початку 2019 року. Однак, зібравши відповідні документи, до церкви увійти не вдавалося через перешкоди з боку РПЦ. Тож церквою слугували різні приміщення, останнім часом бібліотека. Душпастир очолює громаду із жовтня 2021 року і є мешканцем села. Тож завдяки йому, районній владі та іншим небайдужим віряни 26 березня змогли увійти в свою церкву. Поліція забезпечила безперешкодний вхід до храму.

Церкву побудували 1767 року в стилі пізнього бароко. Товщина стін сягає понад метр. Імовірно, він виконував також оборонну функцію. У храмі зберігається образ Богородиці ХVІ ст. Церква є пам'яткою архітектури національного значення.

«Як би там не було, а 26 березня 2023 року історія релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці Православної Церкви України с.Доротище.....розпочалася по новому. З молитви до Всевишнього рідною мовою в Успенському храмі, пам'ятці архітектури національного значення якій понад 250 років. Попереду важливе і нелегке завдання: об'єднати всю громаду села аби молитвою, словом і ділом наближатися до справедливого миру в Україні, допомагати нашим воїнам та тим хто опинитися в скруті, духовно зростати. Чи вдасться? - думаю, що з Божою поміччю, так. Тому замість вітання закликаю всіх до співпраці», – написав заступник голови Ковельської районної ради Андрій Броїло у фейсбук.

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024